Er det en god idé at tage piller før et maraton?

Jeg har læst, at mange løbere tager smertestillende piller før et maraton for at undgå smerter. Er det noget, I kan anbefale?

2. juni 2015

Nej, udholdenhedsidræt og smertestillende medicin er absolut en dårlig cocktail.

En del løbere sluger piller af typen NSAID – også kendt som ibuprofen, diclofenac og acetylsalicylsyre – enten som forebyggelse eller for at klare sig igennem med en skade. Men ved at dulme smerterne med piller ignorerer man kroppens signaler og risikerer at gøre det hele meget værre.

Desuden kan NSAID bl.a. skade nyrerne og irritere mave-tarm-kanalen, ligesom pillerne presser salt ud af kroppen – ikke just noget, du har brug for under dit løb.

HER ER DET O.K. AT TAGE PILLER:

  • Før konkurrence: Får du en overbelastningsskade i træningsperioden, så er 3-4 dage med piller kombineret med aflastning o.k. Følg op med alternativ træning, der ikke belaster skadestedet. Førstevalg: NSAID (fx ibuprofen), der dæmper betændelse.
  • Under konkurrence: Du kan godt tage en pille mod fx hovedpine, tandsmerter eller ørepine, der ikke risikerer at blive værre af den fysiske aktivitet. Førstevalg: paracetamol.
  • Efter konkurrence: En enkelt dag med betændelsesdæmpende medicin efter dit løb er o.k. mod akut overbelastning. Men ikke længere, for så bliver din restitution ringere. Førstevalg: acetylsalicylsyre.

Tilbud til dig: Genial træningstrøje fra Craft

Blød, let og elastisk. Craft har lavet en superfed træningstrøje, der sidder tæt til kroppen og følger alle dine bevægelser. Og så kan den blive din for KUN 99,50 kr. Trøjen fås både til mænd og kvinder, og den kan bruges til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven til træning i fitnesscenteret eller en løbetur. På kolde dage er den perfekt som lunende mellemlag under en jakke, mens den på lidt varmere dage fungerer godt som yderste lag. Trøjen er designet med et hul ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren igennem. På den måde kan du trække ærmet udover håndryggen og holde hænderne varme på de kølig dage. Lige nu kan du få trøjen sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: