Verdens mærkeligste eliteløber. Den titel kunne godt tilfalde herren her, der har fuldtidsjob og bl.a. har løbet 76 maratonløb på under 2 timer og 20 minutter.

Portræt: Verdens mærkeligste eliteløber

Japanske Yuki Kawauchi vandt en vild og våd udgave af Boston Maraton i 2018. Det er dog langt fra det vildeste, han har gjort...

22. januar 2018 af Lasse Lyhne

Der findes mange besynderlige løberekorder derude - og der findes mange besynderlige løbere. En af de besynderligste er japanske Yuki Kawauchi, som også er kendt som citizen runner. Udover at pleje en fuldtidskarriere som kontorfuldmægtig (og japanerne har lange arbejdsdage), er han en af verdens bedste maratonløbere med en personlig rekord på 2.08.14 over de 42,2 km og har bl.a og VM-deltagelse på sit meget lange CV. Han har ingen sponsorer og betaler selv de fleste udgifter forbundet med sine løb.

Det er i sig selv en unik kombi. Endnu vildere bliver det, når man kigger på, hvordan Kawauchi forvalter sin løbekarriere.

12 maratonløb om året

Mens stort set alle andre elitemaratonløbere løber et til to udvalgte maratonløb over sæsonen – måske et hurtigt bymaraton, hvor de kan sætte en god tid, og et mesterskab – løber Kawauchi et hav af løb. I 2017 deltog han således i 12 maratonløb plus en stribe andre løb, og det er altså ikke kun de store, præstigefyldte bymaraton, vi snakker om. Kawauchi er at finde på startstregen til masser af små, undseelige løb, hvor han typisk fører fra første meter. Han er der nemlig ikke bare for at være med. Han er der for at vinde!

Vilde rekorder

Den indstilling har givet ham en stribe bemærkelsesværdige rekorder. Den seneste blev sat på årets første dag ved et af verdens koldeste maratonløb, nemlig Marshfield Road Runners Marathon. Løbet blev afholdt i Boston på en bidende kold 1. januar. Temperaturen lå omkring – 20 grader, der var stort set ingen forplejning og stort set ingen tilskuere. Til gengæld var det gratis at deltage.

De forhold havde foruden Kawauchi formået at tiltrække yderligere 2 løbere. Den ene udgik undervejs.

Ikke overraskende vandt Yuki Kawauchi løbet, og som altid løb han sig helt ud. Sluttiden løb på 2.18.59. Det var selvsagt suveræn løbsrekord, men også det koldeste sub 2.20 maraton, der nogensinde er blevet løbet. Og så var det Kawauchis 76. maratonløb på under 2.20, hvilket også er rekord.


Flere rekorder

Af Kawauchis øvrige rekorder kan nævnes:

  • 50 maratonløb under 2.15
  • 25 maratonløb under 2.12
  • Han har som den eneste i verden løbet to sub 2.10 maratonløb på 2 uger.
  • På en og samme uge i 2011 vandt han Sydney Marathon og satte løbsrekord med 2.11.52, satte personlig rekord på 1.500 med tiden 3.50 og på 5.000 meter med 13.58.
  • Han har den uofficielle verdensrekord for hurtigste halvmaraton iført jakkesæt. Kawauchi løb de 21,1 km på 1.06.42! 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: