Pas på din telefon i kulden

Har du også oplevet, at din mobiltelefon slukker, når det er frysende koldt? Læs her, hvorfor – og hvad du aldrig må gøre, hvis det sker.

1. februar 2021

Hvis du har løbet eller cyklet med din telefon om vinteren, har du måske oplevet, at telefonen pludselig slukker, selvom du lige har ladt den helt op. Det er der en god forklaring på. De fleste mobiltelefoner fungerer nemlig bedst ved temperaturer mellem 0 og 35 grader. Det skyldes, at der inde i telefonen er et lithium-batteri, der fungerer ved, at li-ioner suser frem og tilbage og laver strøm. Når telefonen og særligt batteriet bliver koldt, bliver modstanden i batteriet større, hvilket får ionerne til at bevæge sig langsommere – og til sidst slukker telefonen.

LCD-skærmen i din telefon er heller ikke glad for kulden. Det skyldes, at den indeholder flydende krystaller, der finder sammen for at danne det rigtige billede på din skærm. Men når telefonen bliver kold, kan krystallerne klumpe sammen i bobler, så skærmen ikke længere reagerer på din berøring.

Hvis du skal ud i hård kulde med din telefon, er det derfor en god ide at pakke den ind, så den ikke bliver for kold. Og hvis den alligevel slukker, er der særligt én ting, du skal være opmærksom på. Når du kommer hjem, skal du lade telefonen ligge 10-15 minutter, indtil den har fået varmen lidt igen. Du må ikke forsøge at tænde den kolde telefon med det samme eller sætte den til opladning. I værste fald kan det nemlig få telefonen til at kortslutte, da der bliver skabt krystaller i batteriet. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: