Kvinde der løber udenfor.
© iStock

Sådan bliver du mere energieffektiv

Du kan forbedre din løbeøkonomi år efter år, også efter at du har nået en alder, hvor konditionen ikke udvikles. Forbedringer af løbeøkonomien gør, at folk kan sætte personlige rekorder op i 40’erne og løbe fra deres 20 år yngre jeg.

6. januar 2020 af Lasse Lyhne

Sådan bliver du energiøkonomisk 

Når du løber meget, bliver du mere energiøkonomisk. Erfarne løbere har i gennemsnit en langt bedre løbeøkonomi end nye løbere, og der er en direkte og positiv sammenhæng mellem løbemængde gennem livet og løbeøkonomi. 

Forskerne kan ikke sige, præcis hvorfor det forholder sig sådan, men antagelsen er, at der sker en tilpasning til løbebevægelsen alle steder i kroppen. 

Bevægelsesmønsteret bliver mere effektivt, så du ikke bruger kræfter på at spænde op de forkerte steder. Dine muskler udvikler flere kapillærer (små blodårer), så de kan optage mere ilt, og du bliver mere stabil i de rigtige sener og muskler. 

Tidligere har man ment, at det var vigtigt at løbe så meget i konkurrencetempo som muligt for derved at optimere løbeøkonomien i den fart, man skal race i. 

Det meste forskning tyder dog på at løbeøkonomien er den samme uagtet hastighed, og løbeøkonomien forbedres derfor lige meget uanset hvilket tempo du løber i.

Hvordan: Det kræver selvsagt tålmodighed at forbedre løbeøkonomien ved at løbe flere kilometer. Træningsmængden skal bygges roligt op med 3-5 km om ugen, til du når så højt et niveau som muligt.

Tre tips til at løbe flere kilometer

  1. Løb en længere opvarmning og nedvarmning inden intervaller og tempoløb. Er du vant til at løbe 1-2 km før og efter din tempotræning, så øg til 3, 4 eller 5 km.
  2. Jog i pausen mellem dine intervaller. Løber du fx 5 x 1.000 m intervaller, så jog 500 m helt roligt i pausen i stedet for at stå stille.
  3. Væn dig til at løbe hver dag. I starten kan det bare være 1-2 rolige km, men gradvist kan du øge, til du dagligt rammer 8-10 rolige km.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: