Kvinde med sidestik
© iStock

Slip af med sidestik

Hvorfor oplever man sidestik, og hvordan kan man undgå det? Vi giver dig her fire tips til, hvad du kan gøre for at slippe af med den ubudne gæst.

15. juni 2018 af Hans Westhausen Gottlieb

Hvordan slipper jeg for sidestik?

Hvorfor får man sidestik, når man løber, og kan man gøre noget ved det? 

SVAR: Tidligere troede man, at sidestik skyldtes iltmangel i milten eller tarmene. Men den forklaring afviser eksperter nu. Den mest sandsynlige forklaring lyder nu, at sidestik opstår, når man udsætter sine ligamenter (ledbånd) omkring mavesækken for stræk og belastninger. 

Det sker typisk, når man bevæger sig hurtigt op og ned, som man fx gør, når man løber. En anden fremherskende teori lyder, at mellemgulvet bliver overbelastet under intensiv træning, hvilket kan få området til at gå i krampe, som du så mærker som sidestik.

4 tips der forebygger sidestik

  1. Varm op: De fleste oplever sidestik på de første 3-4 km, så læg roligt ud de første 10-15 min. Glæd dig over, at problemet ofte bliver mindre, efterhånden som du kommer i bedre form.

  2. Træk vejret: Overfladisk vejrtrækning øger risikoen for at blive stakåndet og få sidestik. Øv dig derfor i at trække vejret dybt, så det er maven og ikke brystkassen, der udvider sig. 

  3. Træn maven: Lav øvelser, der styrker mavemusklerne og mellemgulvet. Træningen gør muskler og sener i området bedre til at håndtere belastningerne fra løbeturen, så de ikke går i krampe.

  4. Spis strategisk: Undgå at spise større måltider inden for de sidste tre timer før træning. Hold også igen med at drikke noget, en times tid før du snører skoene, så mavens ligamenter ikke belastes ekstra.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: