2 mænd løber på bane sprint hurtigt høj fart anstrengt Østerbro stadion

Sprint

Sprinttræning påvirker din fysik gunstigt på en række områder. Det betyder hurtigere løbetider og forbedret sundhed.

31. august 2011

Bedre kondition Kroppens evne til at optage og udnytte ilt afgør, hvor hurtigt du kan løbe. Det er ilten, der gør, at du kan omdanne kroppens benzin – sukkerstoffet glykogen – til energi og fremdrift. Er ilten ikke til stede, brænder musklerne sammen.

  • Sprintintervallerne øger åndedrætsmusklernes styrke, så de kan udvide lungerne mere, og du derfor kan indånde mere luft.

  • Sprintintervallerne øger også hjertets slagvolumen. Dermed bliver hjertet stærkere, så det kan sende ilten hurtigere og mere effektivt rundt til musklerne.

  • Også inde i musklerne har sprintintervallerne en virkning. De øger nemlig mængden af de små blodårer, kapillærerne, som transporterer ilten det sidste stykke ud til muskelcellerne.

  • Endelig sker der en effektivisering inde i muskelcellen. Antallet af de små brændselsceller - mitokondrierne - bliver forøget. Endvidere stiger koncentrationen af enzymer inde i mitokondrierne, som derfor bliver mere effektive til at omsætte glykogen og ilt til energi.

Resultatet af alt det ovenstående er, at kroppen kan optage mere ilt, og at konditionen derfor forbedres. Samtidig bliver løbeøkonomien boostet, da den øgede mængde ilt, som kroppen optager, bliver mere effektivt udnyttet. Kondition og løbeøkonomi er de mest centrale parametre for forbedrede resultater. Når de styrkes, vil resultaterne med garanti blive bedre.

Forbedret sundhed Men sprintintervallerne gør dig ikke bare hurtigere – flere studier tyder på, at det også har sundhedsmæssige fordele at sætte farten op i højeste gear.

  • Det høje tempo gør hjertet stærkere og strømliner kredsløbet. Det banker risikoen for hjerte-kar-sygdomme i bund.

  • Samtidig bliver kroppen bedre til at håndtere sukker. Det skyldes, at der i muskelcellerne opstår en forøget koncentration af de små glukosetransportenheder, GLUT4. De sørger for, at blodsukkeret hurtigt bliver optaget i cellen. På den måde får muskelcellerne optaget den nødvendige energi, samtidig med at blodsukkerniveauet bliver stabiliseret. Det betyder et mindre pres på kredsløbet og en mindsket risiko for type 2-diabetes.

  • De korte intervaller giver også en vægtbonus. For selvom du er i gang i meget kort tid, betyder den høje intensitet, at din efterforbrænding stiger. Det vil sige, at din forbrænding fortsætter på et forhøjet niveau, mange timer efter at træningen er afsluttet, og at du forbrænder ekstra kalorier, når du sidder i sofaen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: