kvinde løber på løbebane
© Garmin

Træn smartere: 9 overraskende funktioner, dit Garmin-ur gemmer på

Savner du udvikling i din performance, eller vil du bare gerne løbe mere effektivt? Se her, hvordan dit ur kan hjælpe dig på vej.

3. maj 2022 af Benjamin Creative for Garmin

Du kender fart, distance, puls og sikkert også smartfunktioner som vejrudsigt og beskednotifikationer. Men det lille Garmin-ur, du render rundt med på håndleddet, rummer med garanti også en række funktioner, som du slet ikke kender til – selvom de faktisk kan bruges til at løfte dit løb til nye niveauer. Her er ni af de mest overraskende.

1: Lad uret guide dig til nye ruter

De fleste Garmin-ure har avancerede navigationsfunktioner, der giver spændende muligheder for at løbe ud på nye eventyr.

Lad dig forføre af den lille, kringlede sti i skoven, eller drej til højre, hvor du plejer at dreje til venstre – med Find hjem-funktionen skal dit løbeur nok få dig sikkert tilbage til dit udgangspunkt. Eller prøv funktionen Tur-retur rute, hvor du sætter den distance, du gerne vil løbe, hvorefter uret foreslår tre unikke ruter, der bringer dig tilbage til det sted, hvor du startede. 

2: Løbedynamik

Med et moderne Garmin-ur og et HRM-pro-pulsbælte om brystet kan du få dyb indsigt i, hvordan du løber, hvor mange skridt du tager i minuttet, hvor meget du hopper opad for hvert skridt, hvordan du belaster henholdsvis højre og venstre ben osv. Data, der tilsammen giver dig en unik mulighed for at arbejde med og forbedre din løbestil, så du løber mere effektivt. Du kan også opdage en skade, før den opstår, hvis du fx kan se, at belastningen mellem højre og venstre ben ændrer sig. 

3: Garmin Connect

Garmin Connect er en forlængelse af dit løbeur, hvor du via din mobiltelefon kan holde styr på dine aktiviteter og data, udvikle din træning med Garmin Coach og connecte med dine venner. Med Garmin Connect kan du udfordre vennerne i månedlige challenges, og sammen kan I motivere hinanden til at blive endnu bedre. Få et badge, når du gennemfører en challenge, og del dine succeser på sociale medier. 

© Garmin

4: Søvn

Din nattesøvn er nok det vigtigste parameter, når du skal udvikle dig som løber. Det er, når du sover, at kroppen bygger sig stærkere. Sover du for lidt og for dårligt, får du ikke gavn af træningen, og risikoen for skader, overtræning og sygdom stiger.

Brug derfor uret til at holde øje med din søvn, og justér på sengetider, temperatur- og lysforhold og alt det andet, der har indflydelse på, at du får syv-otte gode timer hver nat.

5: VO2-max

VO2 max er en gamechanger inden for løb. Funktionen beregner den maksimale volumen af ilt, du kan optage per minut per kilo kropsvægt ved den maksimale ydeevne, og giver dig dermed mulighed for at se, forstå og håndtere dit fitnessniveau.

Umiddelbart kan det måske lyde avanceret, men dataen, uret beregner, er til at forholde sig til. En lav VO2 max-score indikerer dårligt fitnessniveau, mens en højere score indikerer høj ydeevne. Scoren ændrer sig alt efter, hvordan du lever og træner, og kan bruges som hjælp til at opstille mål og bestemme effektiviteten af din træning.

6: Brug dit ur til mere end bare løb

Variation er noget af det vigtigste, hvis du vil udvikle dig som løber. Derfor er det en god idé at kombinere dine løbetræninger med en anden form for træning end løb, og her kan dit løbeur faktisk også hjælpe dig. De fleste løbeure indeholder nemlig funktioner til mange andre træningsprofiler end bare løb.

Brug urets funktioner til at forbedre din performance til både cykling, svømning, golf og forskellige former for fitnesstræning som eksempelvis kardio, styrketræning, yoga og pilates. 

7: Animerede træninger

Styrketræning, kardio og andre former for træning kan gavne din præstation på løbebanen og være med til at forebygge skader. Lad dit løbeur hjælpe dig gennem nøje sammensatte træningsprogrammer inden for styrketræning, kardio, yoga og pilates. De nyeste løbeure guider dig endda med animerede øvelser, så du let kan følge med.

© Garmin

8: HRV-stresstest

HRV står for Heart Rate Variability og er en avanceret form for pulsmåling, der længe har været anerkendt som et udtryk for, hvor stresset kroppen er.

Uret analyserer din HRV i en 3-minutters stresstest og viser herefter din stresscore som et tal fra 0-10. Stresscoren kan gøre dig klogere på, hvordan kroppen har det, og hvad den har brug for lige nu – fx om du træner for lidt, er ved at blive syg eller på anden måde er belastet og trænger til ro for at blive helt frisk og veludhvilet til næste træning.

9: Body Battery

Kroppen kan ikke kun blive stresset af træning. Den påvirkes også af arbejdspres, bekymringer, dårlig søvn og andre fysiske anstrengelser som fx havearbejde eller et loftrum, der skal tømmes. Alt det opsamler dit Garmin-ur under funktionen Body Battery, der er et udtryk for, hvor meget energi der er i tanken.

Brug dit Body Battery til at undgå, at kroppen bliver for presset, og til at tage den med ro, når batteriet trænger til en opladning.

Garmin Forerunner 945 – det ultimative løbeur

Garmins topur Forerunner 945 rummer alt det, selv den mest kræsne løber drømmer om – et hav af funktioner til monitorering og optimering af træning og restitution samt en lang række smartfunktioner som Garmin Pay (betal med uret), Kort (se fulde farvekort på uret) og Musik (hør musik direkte fra uret).

Garmins løbeure rummer de mest essentielle træningsfunktioner i forskellige udgaver. Med Garmin Forerunner 945 får du de bedste og mest avancerede udgaver af dine favorit-funktioner. Uret er lille og let, men stadig robust, og batteritiden er op til ti timer i GPS-tilstand med musik.

Se mere om Garmin Forerunner 945 her 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: