1. Jævne lange bakker
En jævn bakke klares bedst med relativt korte skridt, en høj frekvens og en god løberytme. Det er det mest energieffektive. Er underlaget meget ujævnt, så undgå at træde ned i huller og fordybninger, og forsøg at løbe ‘oven på stien’. Det sparer energi og får dig hurtigere fremad. Lad være at løbe dig helt i sænk på bakken, men spar lidt kræfter til de flade stykker.
2. Stejle skrænter
Korte, stejle skrænter forceres bedst med eksplosive skridt og høje knæløftninger, så du hurtigt og effektivt trykker dig opad. Læn dig ind i skrænten, og tag evt. hænderne til hjælp, og skab ekstra kraft ved at trykke dem ned mod lårene i afsættet. Er det rigtig stejlt, kan du også gribe fat i rødder, træer eller græs og hive dig opad.
>> FÅ MASSER AF tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<
3. Nedløb
Du kan vinde lige så meget tid nedad som opad. Det handler om at løbe afslappet og turde give slip. Løb med korte skridt, og lad benene ‘rulle’ i stedet for at bruge kræfter på at bremse op. Brug hoften til at styre farten. Skyder du den fremad, øger du farten, og skubber du den bagud, mindsker du den. Ræk armene ud til siden, og brug dem som balancestang.
4. Rødder
Når du udfordres af rødder, så glem de lange, tunge skridt, hvor foden går i jorden langt foran dig. Løb i stedet med korte, hurtige skridt, hvor foden går i jorden under kroppens tyngdepunkt, og kontakttiden med underlaget er kort. Kig et par meter frem, og læs sporet, så du ved, hvor fødderne skal sættes. Løb mellem rødderne, eller sæt foden vinkelret på dem – så undgår du at glide.
5. Sving
Mange, snævre sving som fx på et mountainbikespor stjæler meget fart. Løb jævnt gennem svingene, så du ikke hele tiden bremser og accelererer. Øv dig i at løbe på kanterne af svingene, og skær dem, så vejen gennem dem bliver så kort som muligt. Er det mudret, så sørg for at have et par gode trailsko på. Store, solide kantknopper sikrer dig masser af greb i svinget.
Trailløberens 5 favoritter
Forskellen mellem en succesfuld trailtur og en ubehagelig oplevelse, hvor du skøjter rundt på underlaget, handler meget om udstyret. Her er de 5 vigtigste stykker grej.

T-shirt
En tætsiddende T-shirt i svedtransporterende materiale flytter fugten væk fra huden og ud i tøjet, hvor den kan fordampe. Det holder dig tør og lun på trailturen. Salomons Agile Tee er et oplagt bud på en perfekt trail-tee.

Sko
Det vigtigste udstyr til trailløb er skoene. Når først terrænet bliver bakket, og underlaget blødt, dur dine almindelige løbesko ikke længere. Gå efter en sko med grove knopper, der kan bide sig fast i det løse underlag, og en tætsiddende og robust overdel, der beskytter tæerne. Salomons Ultra Glide er et fremragende bud til de fleste udfordringer.

Tights
Du gider ikke flagrende tøj, der hænger fast i grene og krat. Et par velsiddende tights, der luner og giver et fornuftigt hold om musklerne, er klart at foretrække. Salomons Agile Tights har fine detaljer som forstærkede underben, der er oplagte til terrænet.

Jakke
En let vind- og vandtæt jakke, der lader huden ånde, redder dig, hvis vejret slår om. Den afviser vand og vind og lader kroppen holde på den varme, der produceres. Den er derfor overraskende lun, selvom den er tynd. Salomon har lavet jakker til verdens vildeste vovehalse, og Bonatti Trail-jakken her stråler af knowhow. Let, vandtæt og så kompakt, at den nemt kan pakkes sammen i en lomme.

Rygsæk
Løber du langt i terrænet, er en rygsæk med drikkeflasker og plads til tøj, energi og en mobiltelefon uundværlig. En af de bedste er Salomons Active Skin 8. Den sidder som en vest om kroppen, og indholdet fordeles effektivt mellem ryglommen og brystlommerne.