Varieret terræn er kendetegnende for et ultraløb. Her løbes der langs Sjællands nordkyst i løbet, Nordkysten.

Ultra-løb: Ekstremløb for motionister

De seneste år er en ny type ultraløb dukket op. De er lange, og de er hårde, men de er alligevel overkommelige, og så har de tiltrukket en stribe nye motionister.

10. maj 2019 af Lasse Lyhne

Ekstremløb for motionister

Musikken kommer først. Det, der begyndte som en svag, rytmisk rumlen, tager for hvert skridt, vi tilbagelægger, gradvist form af en egentlig melodi. Først rytme, så bas og nu bjælder og sang.

“Jingle bell, jingle bell, jingle bell rock”… lyder det, mens vi løber ud af mørket og ind mod det store kulørt oplyste depot, hvor en julemand med nisseskæg, kvas­tet hue og træsko tager imod med brunkager, pebernødder og juleøl.

Selvom vi tilsammen har løbet hundredvis af motionsløb, er det alligevel ikke noget, vi har prøvet før. Vi er i juni, midt på årets korteste nat, og selvom vejret ikke er det mest sommerlige, er jul ikke det første, vi tænker på. Men sådan er det med ultraløbet Coast2Coast, der går fra vestkysten af det nordlige Jylland til østkysten. Her er ikke meget, som det plejer at være.

Selvom man løber alene, hjælper man hinanden og bakker hinanden op undervejs.

Coast2Coast blev arrangeret første gang i 2012. Siden er deltagerantallet vokset støt, og i dag sætter næsten 4.000 motionister fordelt på en stribe forskellige discipliner ud på turen fra Skallerup Klit ved Vesterhavet til Palmestranden i Frederikshavn.

Coast2Coast er et godt eksempel på en ny type ultraløb, der de seneste år er skudt op. Man kunne kalde dem ultralight, for nok er der tale om løb over lange distancer og ofte gennem uvejsomt terræn, men de henvender sig alligevel til en anden type løbere end de tynde, benede, stålsatte typer, der ellers begiver sig ud på distancer længere end maraton. Dem spotter man også på startstregen, men man finder også masser af almindelige motionister, der gerne vil prøve grænser af i noget andet end traditionelle motionsløb.

Ultraløb arrangeres hele året. Vinterens vejrlig gør bare udfordringen endnu større.

Hvad er et ultraløb?

Det, der gør løbet i Nordjylland til et ultraløb, er distancen. Et ultraløb er i udgangspunktet ethvert løb, der er længere end maratonløbets 42,2 km.

Typisk opererer man dog med fire ultradistancer: 50 km, 50 miles/80 km, 100 km og 100 miles. Men der findes masser af andre distancer, og modsat traditionelle motionsløb, der foregår på en rundstrækning, løbes ultraløb ofte fra punkt til punkt. En underkategori af ultraløb er tidsløbene. Her løbes ikke en bestemt distance, men der konkurreres i stedet i, hvem der kan løbe længst inden for et givent tidsrum. Løbene er typisk på 6, 12, 24 eller 48 timer og løbes normalt på en lille rundstrækning på et par kilometer.

Ultratendensen kommer som så meget andet fra USA. Her viste den seneste udgave af Running USA’s årsrapport, der undersøger bevægelser inden for amerikansk løb, at 50k-distancen oplevede den største stigning i tilstrømningen fra amerikanske løbemotionister. Og også herhjemme peger mange ting på, at de ekstra lange løb bliver stadig mere populære.

Ud over et rekordstort antal deltagere til Coast­2­Coast arrangeres der i år over 30 ultraløb på dansk grund, og mange af dem er lagt an på distancer omkring 50-60 km. Det er langt nok til at være en solid udfordring, men det er klart overkommeligt, hvis man har trænet ordentligt og har løbet et maraton.

Trapper, bakker, stejle skrænter og klipper. Ultraløb byder på et væld af udfordringer.

Glem tiden, fokusér på oplevelsen

I USA betragtes ultratendensen i høj grad som et na­­tur­ligt næste skridt i den udvikling, løb har gennemgået siden det andet store løbeboom, der fandt sted i 00’erne. Først skulle vi løbe 5 og 10 km, så halvmaraton og maraton og nu altså ultraløb. Men behovet for hele tiden at løbe længere er kun en del af forklaringen bag den stigende interesse for ultraløb.

Ifølge Moses Løvstad, der har løbet ultraløb i flere år og arrangerer løb i hele Norden, byder ultraløbene på noget andet end de klassiske løbedistancer – især fordi der er meget mindre fokus på tider og tempo.

– Når du har løbet et halvmaraton eller et maraton, er det, første folk spørger dig om bagefter, “hvilken tid fik du?”. Det er der ingen, der spørger om med ultra. Det giver slet ikke mening at sammenligne tider, fordi terrænet, vejret og forholdene i øvrigt har så stor betydning for, hvor hurtigt du kan løbe, siger Moses Løvstad og peger samtidig på, at det opleves som ret befriende for mange løbere.

– Hvis man er drevet af hele tiden at løbe hurtigere, får man nogle ret negative oplevelser med sit løb, for man kan ikke altid holde de planlagte kilometertider eller ramme de mål, man har sat sig. Når du løber ultra, bliver fokus automatisk et helt andet. Det bliver oplevelsen derude, der tæller, og ikke den tid, du får i mål.

Ufremkommeligt terræn med fx sten, sand og ujævne stier er en klassisk udfordring i ekstreme motionsløb.

Mindre hårdt end maraton

Og den mindre målrationelle tilgang smitter af på hele kulturen omkring ultraløb. Mens løb i almindelighed er en præstationssport, er ultraløb en oplevelsessport. Kun for en smal elite handler det om at komme først.

Så selvom ultraløb lyder elitært, er det altså bestemt noget, som den almindelige motionist godt kan kaste sig over. Det er selvfølgelig ikke nybegynderen, der har løbet sin første 5-km, der skal løbe ultra. Men garvede motionister, der har trænet i en årrække og har løbet halvmaraton eller maraton, kan sagtens udfordre sig selv på de længere distancer.

Faktisk oplever mange, at det er lettere at løbe et 50-km-ultraløb end et maraton. Det skyldes, at belastningen på kroppen varieres mere under et langt løb i terrænet. Fx vil der ofte indgå passager, hvor du går, ligesom dine pauser i depoterne er længere. 

En pandelampe kan være nødvendig. Mange løb sættes i gang eller afsluttes om natten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: