Zombie-løb

Zombieløbet er et eksempel på et konceptløb, hvor fokus er mere på sjov og ballade end tid og tempo. 

Vi løber for oplevelsens skyld

Ifølge eksperterne vil vi i 2018 prioritere de underholdende og sociale løb.

21. december 2017 af Lasse Lyhne, Niels C. Thalund, Hans W. Gottlieb & Jesper U. Larsen

Sådan løber vi i 2018

Løb er stadig en af de mest populære sportsgrene herhjemme, og det bliver den ved med at være i 2018. De sidste 3-4 år har antallet af motionsløbere i Danmark ligget stabilt omkring de 1,2 mio., og det niveau vil ligge stabilt også i 2018. Men løb ligner ikke løb, som det så ud for 10 år siden. Dengang var løb noget, der foregik alene, og deltog man i en konkurrence, var det typisk et 5-km, 10-km eller et halvmaratonløb. Sådan bliver det heller ikke fremover.

Ifølge Idan, der bl.a. forsker i danskernes motionsvaner, er motionsløb som følge af den stadig stigende kommercialisering af sporten blevet stadig mere segmenterede og konceptualiserede. Hvor vi før primært snørede løbeskoene til organiserede landevejsløb, løber vi i dag også baneløb, trailløb i naturen, obstacle races på lukkede baner over og under forhindringer og såkaldte fun runs, hvor vi bliver jagtet af zombier, skal forcere oppustelige hoppedyr eller bliver sprøjtet til med farve – alt imens vi løber.

Vi løber for at opleve

Den udvikling vil fortsætte, og af nye tiltag i 2018 kan vi på dansk grund nævne trailløb gennem Ree-dy­re­par­ken og løb på Copen­hagen Hill på Amager.

Et af de segmenter, der også forventes at fylde mere i 2018, er trail- og ultrasegmentet. Det kan man bl.a. se i den store årlige amerikanske rapport om løb i USA, Running USA, hvor de lange ul­tradistancer vækster vildt, og også herhjemme ventes ultraløbene at vokse. Stort set alle de store ultraløb har oplevet deltagerfremgang, og adskillige nye løb er kommet til.

Ultra- og trailløbene kan ifølge eksperterne ses som en del af en større tendens, nemlig løb som oplevelse. Mens fokus for de fleste løbere i begyndelsen har været at blive hurtigere og mere udholdende og sætte personlige rekorder på diverse distancer, ser man nu, at det fokus skifter og i stedet retter sig mod oplevelsen ved at løbe. Det er de mange fun runs, trail- og ultraløb og til dels OCR-løb udtryk for, men det ses også i bevægelser som naked running, hvor man løber uden ur, og diverse sociale løb, hvor man ikke får en individuel tid, men følges rundt på en bestemt distance.

Løb bliver socialt (igen)

Løb i gamle dage foregik i løbeklubber, så blev løb selvorganiseret, og folk løb primært alene og i det område, de boede – nu er løb igen ved at blive socialt, dog uden at vi vender tilbage til foreningerne.

I stedet skyder der stadig flere uformelle løbefællesskaber op, hvor folk mødes privat og løber en tur. Facebook spiller en central rolle i den udvikling, og de mindste af disse fællesskaber tæller få medlemmer og kan være organiseret omkring en villavej eller børnenes skoleklasse. De største som fx NBRO i København og RUNAAR i Aarhus tæller tusindvis af medlemmer og er organiseret omkring relativt faste træningsmønstre, ligesom de i fællesskab arrangerer løberejser til store løbemål i udlandet. 

3 løbe-tendenser vi tror på

Ultraløb

Vi vil udfordre os selv på distance. Fokus er på oplevelsen ikke på tiden.

Konceptløb

Sjovt, underholdende og udfordrende. Løb er ikke bare li­ge­ud ad landevejen.

Socialt løb

Løb er sjovere, når det sker i fællesskab med andre, men vi behøver ikke at være medlem af en klub.  

Giv din træning et boost!

Lige nu kan du få det suveræne bluetooth-headset Sudio TRE Sport til en ligeså suveræn pris sammen med Aktiv Træning. Sudio TRE Sport er lavet i et eksklusivt, skandinavisk design, og udover at have en super lyd og en suveræn pasform har det en batteritid på hele 9 timer ved brug, 10 dages standby-tid og en rækkevidde på 15 meter. Headsettet er desuden sved- og vandafvisende, har stemmestyring, og så kan du kontrollere musikken eller besvare opkald uden at tage telefonen op af lommen.

Få Sudio TRE Sport sammen med 4 numre af Aktiv Træning for KUN 179,50 kr. (+ 39,50 kr. i porto). Du sparer hele 915 kr. Men lad være med at vent for længe, for vi har kun et begrænset antal. Læs mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: