Ingrid Kristiansen
© Scanpix, All Over Press

10 imponerende comebacks

Sportens verden er brutal. Du kan bruges, så længe du kan præstere, når du ikke kan mere, bliver du kasseret. Det gør comebacks til en sjældenhed. Her hylder vi 10 atleter, der har trodset enorme udfordringer og gjort imponerende comebacks.

1. maj 2019 af Lasse Lyhne

Hvilket comeback er det sejeste?

Greg Lemond

Udfordring: Vådeskudsulykke.

Ude i: 2 år.

Den amerikanske cykelrytter var i midten af 80’erne en af verdens bedste og vandt bl.a. Tour de France i 1986. Og så var det lige før, han ikke vandt mere. I 1987 var han på jagt og blev ved et uheld skudt i ryggen af sin svoger. Han fik punkteret en lunge, mistede flere liter blod og var 20 minutter fra at dø. I 1989 vendte han tilbage – stadig med flere hagl i kroppen – og vandt igen Tour de France. 

Steve Redgrave

Udfordring: Diabetes og alder.

Ude i: 2 år.

– Hvis nogen ser mig i en båd igen, har de lov til at skyde mig. Således sagde den engelske rolegende Steve Redgrave, da han havde vundet guld ved sit fjerde OL i træk i 1996. I 1997 fik han konstateret type 1-diabetes, men vendte alligevel tilbage til sporten og vandt VM i 98. I 2000 vandt han den 5. OL-medalje i træk – 16 år efter den første.

Fausto Coppi

Udfordring: 2. verdenskrig.

Ude i: 5 år.

Den langlemmede, elegante italienske cykelstjerne brød igennem, samtidig med at 2. verdenskrig brød ud. Han nåede at vinde Giro d’Italia i 1940, inden krigen satte verden i stå. Under krigen blev Coppi indrulleret som soldat på italiensk side, kæmpede i Nordafrika og blev i april 1943 taget til fange af briterne. I 1947 vendte han tilbage til cykelsporten med endnu en sejr i Giroen. I 49 og 52 vandt han Tour de France og tog sin femte og sidste sejr i Giroen i 1953 – 13 år efter den første.

Sort/hvid billede af Fausto Coppi

Coppi var en stjerne allerede inden krigen, og hans bedrifter ville nok have været endnu større, hvis ikke han havde holdt ufrivillig pause i 5 år.

© Scanpix, All Over Press

Muhammad Ali

Udfordring: Politisk udelukkelse.

Ude i: 4 år.

Ali er nok verdens største sports­ikon, og hans gennemslagskraft rækker langt ud over bokseringen. Efter OL-guld som 18-årig og en VM-titel som 22-årig blev Ali frataget alle sine titler og udelukket fra boksesporten, da han i 1966 nægtede at lade sig hverve til den amerikanske hær. Efter flere rets­sager vendte Ali tilbage i 1970, slog datidens unge sværvægtskometer, Joe Frazier og George Foreman, og genvandt VM-titlen i 1974.

George Foreman

Udfordring: Alder.

Ude i: 10 år.

Den amerikanske sværvægtsbokser trak sig tilbage i 1977 i en alder af 28 år. 10 år senere vendte han tilbage til ringen. Ældre og ikke mindst tungere. Mange betragtede comebacket som et stunt, men gradvist boksede Foreman sig i form, og i 1994 fik han en titelkamp mod den 19 år yngre Michael Moorer. Foreman vandt på knockout i 10. omgang og tog – som 45-årig – således VM-titlen, 20 år efter at han havde tabt den.

Anthony Ervin

Udfordring: Depression, misbrug.

Ude i: 10 år.

Den amerikanske svømmer vandt sin første olympiske medalje som 19-årig. To år efter indstillede han karrieren og forsvandt ned i et hul af depression, alkoholmisbrug og stoffer. 10 år senere kravlede han op, og efter stort set ikke at have svømmet, mens han var i 20’erne, kvalificerede han sig i 2012 til OL 31 år gammel. Fire år senere toppede karrieren med OL-guld i Rio.

Michael Jordan

Udfordring: Far myrdet.

Ude i: 2 år.

Den amerikanske basketballspiller var en stjerne, fra det øjeblik han gik på banen i NBA i 1984. Han hjalp sit hold til 3 mesterskaber i træk og var også med på det amerikanske Dream Team ved OL i 1992. I 93 indstillede han karrieren, efter at hans far var blevet myrdet. Det betød sejrstørke for Chicago Bulls, og først da Jordan vendte tilbage igen i 1995, kom der endnu et mesterskabstrofæ på hylden.

Michael Jordan

Michael Jordan er bredt anerkendt som den bedste basketspiller no­gen­­sin­de. Hans NBA-karriere strækker sig over 19 år fra 1984 til 2003.

© Scanpix, All Over Press

Monica Seles

Udfordring: Knivoverfald.

Ude i: 2 år.

Den jugoslaviske yndling var en åbenbaring på en tennisbane og vandt som den yngste kvin­de nogensinde French Open i 1990. I årene efter vandt hun syv Grand Slams og sad tungt på ten­nis­tro­nen. I 1993 blev hun i pausen mellem to sæt i en kamp i Hamborg angrebet af en sinds­for­vir­ret fan af den tyske tennisspiller Steffi Graf og stukket i ryggen med en kniv. To år gik der, før hun vendte tilbage. Og yderligere to år gik der, før hun ramte sit gamle niveau og på ny vandt en Grand Slam-titel.

Lance Armstrong

Udfordring: Kræft i tredje stadie.

Ude i: 3 år.

Ja, ja, ja. Han er en snydepels og en svindler og ganske givet også et dumt svin. Men hans comeback efter en nederdrægtig kræftsygdom er alligevel imponerende. Efter at have markeret sig som et af sin generations største talenter – bl.a. med en VM-sejr i 1993 – fik han i 1996 konstateret testikelkræft. Kræften havde bredt sig til hjernen, maven og lungerne, og han fik 40 pct. chance for at overleve. Det gjorde han som bekendt, vendte tilbage til cykelverdenen – og så er resten historie. 

Ingrid Kristiansen

Udfordring: Graviditet.

Ude i: 1 år.

Atletikken er fuld af kvinder, der vender brølstærke tilbage efter en graviditet. Danske Sara Slott er en af dem. Et af de mest bemærkelsesværdige comebacks efter en fødsel står norske Ingrid Kristiansen dog for. Hun var en god, men ikke bemærkelsesværdig løber i slut-70’erne med maratontider lige under 2:40. Så fødte hun – og vendte derefter tilbage i sådan en grad, at hun helt dominerede sporten de næste mange år. Hun vandt London Marathon 4 gange og satte verdensrekord på både 5.000 meter (14:37:33), 10.000 meter (30:13:74) og maraton (2:21:06).

Ingrid Kristiansen

Før hun fødte sin første søn, havde Ingrid Kristiansen ingen store sejre på CV’et. Da hun vendte tilbage efter barsel, var det som verdens bedste løber med sejre i både Boston og London Marathon.

© Scanpix, All Over Press

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: