Glad kvinde efter træning
© iStock

5 gyldne tips: Sådan når du dine mål

Med denne ekspertudviklede model sikrer du dig ikke bare at opnå dine mål, men også at fastholde motivationen og successen undervejs.

12. januar 2017 af Brian Overkær

SMART-modellen kan hjælpe dig med at finde det helt rigtige mål i 2017.


Eksperten: Brian Overkær har arbejdet med motivation og træning i de sidste 16 år. Han er forfatter til flere træningsbøger, heriblandt bogen ‘Motivation – nå i mål med din træning!’. Brian Overkær holder foredrag om motivation, kost og sundhed og er ejer af platformen Intelligent Cycling®, som udvikler ‘play on demand’-cykeltræningsprogrammer. Læs mere om Brian Overkær på www.brianoverkaer.com

Specifikt

Hvad vil jeg opnå?
Hvis du skal lykkes, så kræver det, at det, du definerer som dit mål, er konkret og specifikt. Altså at du ønsker at opnå noget bestemt. At komme i bedre form er et eksempel på et mål, som kan være fint, men bare ikke specifikt nok. Hvad vil du helt konkret opnå? Måske ønsker du at blive hurtigere på en 5-km – men hvor meget hurtigere? Hvis dit mål ikke er specifikt, så brug tid på at reflektere over, om du har valgt det rigtige mål. Måske finder du ud af, at det, du troede var dit mål, i virkeligheden var et delmål eller bestemt af nogle andre omkring dig og derfor reelt ikke motiverende for dig. Det kan også være, at du finder ud af, at du blot skulle være mere ambitiøs med din målsætning. Refleksionen er første step til at komme i mål.

Målbart 

Hvordan vil jeg måle fremgangen?

Hvis dit specifikke mål ikke er målbart, kan det være svært at bevise over for dig selv, at du rent faktisk har nået målet. Et specifikt mål kunne være at tabe 5 kg, at løbe 10 km eller at komme af­sted til træning 3 gange om ugen i de næste 6 måneder. Hvis du ‘blot’ har et ønske om at opnå en sundere livsstil, så definér, hvad det betyder for dig? Skal du gå tidligere i seng, fx senest kl. 23.00? Træne x antal gange om ugen? Finde en sjovere motionsform, så du dermed aldrig fristes til at ‘skippe’ en træning? Spise 1 kg grønsager om dagen? Hvis dit mål ikke er rigtig målbart, bør du genoverveje din målsætning.

Attraktivt 

Er det vigtigt for mig?

Dit specifikke, målbare mål skal være attraktivt for dig. Det skal være noget, du virkelig vil, noget, du kan opnå ved at handle, og noget, der har betydning for dig. Hvis dit mål ikke er attraktivt for dig, så vil du opleve, at du har svært ved at fastholde motivationen. Der vil være for mange andre ting, som pludselig virker mere attraktive, og som du i stedet vil prioritere. Vælg derfor et attraktivt mål. Hvis du er i tvivl, kan du stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvorfor er målet vigtigt for mig?
  • Hvad betyder det for mig, hvis jeg ikke når målet?
  • Hvad vil det betyde for mig, at jeg når mit mål?


Realistisk

Kan det lade sig gøre?

Du kender din egen hverdag og dine egne ressourcer. Ud fra de faktorer og de øvrige rammer omkring dig skal du sikre, at dit mål er realistisk. Det betyder ikke, at dit mål ikke må være ambitiøst. Du må gerne sætte overliggeren højt, og for dig kan det måske netop være din største motivation. Men du skal stadig tro på, at dit mål er realistisk, og at du er villig til at yde det, der kræves, for at komme i mål.

Tidsbestemt 

Hvad er deadline?

De bedste mål er dem, der er tidsbestemte. Det betyder, at du skal have en deadline for, hvornår målet skal være nået. Det hjælper ikke noget, at du har en målsætning om at ville tabe 10 kg, løbe et maraton eller gennemføre en ironman, hvis du ikke har en bestemt dato for, hvornår det skal være indfriet. Hvis et mål ikke er tidsbestemt, vil det fx blive let for dig at udskyde træningen til dagen efter, ugen efter, måneden efter eller måske til næste år, hvor du jo pludselig får masser af tid i kalenderen – eller gør du? Når du har fundet et specifikt mål, som er målbart, attraktivt og realistisk, så sæt et hak i kalenderen, så du ved, hvad du har foran dig – det giver dig også mulighed for at planlægge dine delmål.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: