Hemmeligheden bag Anna-Emilie Møllers talent

I 2014 deltog hun i sit første motionsløb. Halvandet år senere konkurrerede hun til OL i Rio. Mød Danmarks største løbetalent: 19-årige Anna Emilie Møller.

13. december 2016 af Lasse Lyhne

For Anna Emilie Møller kom løbeberømmelsen pludseligt og overraskende. Hun var en talentfuld basketspiller, men i 2014 deltog hun i et 10-km-løb for efterskoler. Hun vandt løbet foran alle drengene og alle lærerne i en tid, der gav genlyd: 35 minutter og 11 sekunder. Selv tænkte hun ikke videre over sin præstation, men tiden var 20 sekunder fra den danske juniorrekord og kunne have indbragt den 16-årige pige en fjerdeplads ved DM på 10 km for seniorløbere tidligere på året.

– Det var meget mærkeligt. Jeg vidste slet ikke, at min tid var så god, og jeg forstod ikke, hvordan jeg kunne være hurtigere end dem, der gik til løb. Der var en del journalister, der begyndte at tage fat i mig og omtale mit løb, fortæller hun, men gør det samtidig klart, at hun ikke forestillede sig, at hun skulle være løber.

Basketball eller løb

– Jeg havde jo dyrket basket det meste af mit liv. Det var min sport. Jeg havde mange venner gennem sporten. Det havde jeg ikke lyst til bare at droppe. Slet ikke. Men jeg syntes også, det lød spændende med løb. Jeg havde aldrig løbet på et atletikstadion, og det ville jeg gerne prøve. Og det gjorde hun så. Først en gang om ugen, mens basket kørte for fuld damp ved siden af, så gradvist mere, og i 2015 kvalificerede Anna Emilie Møller sig til junior-EM på 3.000 og 5.000 m og vandt henholdsvis bronze og sølv på de to distancer. Samme sommer gik basketholdet i opløsning, og den vanskelige beslutning om, hvilken sportsgren hun skulle satse på, blev pludselig nemmere.

– Det var meget berigende at kunne fokusere på løb, og jeg opdagede til min overraskelse, at der også var et stort fællesskab omkring løb, selvom det er en individuel sport. Man bakker hinanden rigtig meget op og hepper på hinanden. Jeg kunne jo godt se, at jeg har talent for løb, og det ville jeg udnytte. Jeg ville forsøge at finde ud af, hvor god jeg kunne blive.

OL's yngste

Det sidste har vi ikke fået svaret på endnu, men vi har fået en række indikationer. 2016 var et forrygende år for Anna Emilie Møller. Hun vandt medaljer eller satte rekorder i alt fra 800 m over crossløb i terrænet til det traditionsrige Eremitageløb på 13,3 km, og så kvalificerede hun sig til alles overraskelse til OL i Rio på 3.000 meter forhindring.

– Egentlig var det slet ikke meningen, at jeg skulle med til Rio. Fokus var på OL i 2020. Tiden indtil da skulle jeg blandt andet bruge på at lære min nye disciplin at kende. Men som med så meget andet ved løb udviste Anna også et kæmpe potentiale for den teknisk krævende disciplin, hvor løberne for hver omgang på atletikbanen krydser 4 bomme og en vandgrav. Hun kunne udnytte sin springkraft og timing fra basket, og allerede i sit fjerde officielle forhindringsløb slog hun den danske seniorrekord på distancen og kvalificerede sig til OL som den yngste dansker i 104 år. Til OL skar hun yderligere 9 sekunder af den rekord, satte europæisk juniorrekord og sluttede som nr. 6 i sit heat.

Kan æde sig selv

De, der så OL-løbet, fik også set et eksempel på et af Anna Emilie Møllers mange talenter, nemlig at løbe sig helt ud over kanten. Den evne er både en kæmpe gave og en lille forbandelse. – Jeg har det bedst, hvis jeg har presset mig selv alt, hvad jeg kan, og jeg føler, jeg har ydet det yderste – også til træning. Jeg kan blive sur på mig selv, hvis ikke jeg har gjort det. Jeg skal blive bedre til at acceptere, at nogle træninger skal være rolige. Det er min træner også meget opmærksom på.

Af samme grund løber Anna Emilie ikke sine intervaller på tid. Hendes træner har i stedet fokus på god løbestil og godt flow. Det handler om fornemmelsen. Hun har også indstillet sit ur, så hun ikke kan se, hvor hurtigt hun løber.

– Før følte jeg, at jeg skulle slå mine tider, hver gang jeg løb. Jeg blev irriteret, hvis jeg ikke holdt mine km-tider. I dag ved jeg godt, at mange af mine løbeture ikke handler om at løbe stærkt. Det er ikke let, men jeg håber, det bliver lettere med erfaringen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: