Aktive ferier Vi vil have actionfyldte ferier med sved på panden!

Kurs mod ultra-aktive ferier

Vi er blevet vilde med aktive ferier! Vi vil svede og opleve, og det skal gerne være nogle fede steder, vi rejser til. Her er 9 bud på aktive ferier, der matcher et hvert budget.

31. oktober 2016 af Christian Martinez

Oplev i løbeskoene

Luksus: Wanaka, New Zealand Derfor skal du afsted: Lake Wanaka er New Zealands fjerdestørste sø og ligger i spektakulære naturomgivelser på Sydøen, der ville give Bilbo og de andre hobbitter hjerteflimmer. Området er også kendt som verdens første beskyttede ‘lifestyle reserve’ og ligger ud til Mount Aspiring National Park, New Zealands svar på Alperne. Søen danner blandt andet bagtæppe for Challenge Wanaka, der er blevet kaldt verdens mest ‘scenic’ ironmantriatlon. Der er 750 km stier at vælge imellem i området, med og uden guide, så der er både noget for trailløbere og maratonløbere. Sådan gør du: Søen ligger knap en times kørsel fra Queenstown over Crown Range Road. Se mere på www.lakewanaka.co.nz. Det koster det: Fly til Queenstown fås for under 10.000 kr. I selve Wanaka by er der masser af muligheder for at overnatte i alt fra hoteller til lodges.

Moderat: Ngong Hills, Kenya Derfor skal du afsted: Fordi du kommer til at træne med nogle af verdens bedste kenyanske løbere i bjergtagende smukke omgivelser – masaiernes hjerteland – og vender efter træningsferien i +2.000 meters højde hjem med markant bedre ben og lunger så store som blæsebælge. Er du kulturhistorisk interesseret, er det også oplagt med en afstikker til Karen Blixens berømte farm. Sådan gør du: Der findes muligheder for eksklusive highend-ture, hvor man mest træner med andre løbeinteresserede udlændinge (se fx The Kenya Experience, www.traininkenya.com), men hvis du hellere vil tættere på de lokale, så book hos tidligere eliteløber og træner i Køge Atletik Erling Worm, der arrangerer ture til Ngong Hills som en del af grundtræningen. Se mere på Facebook-gruppen Running Ngong Kenya. Det koster det: Fly til Nairobi koster ca. 4.000 kr. Til gengæld behøver et hæderligt hotel i Ngong Hills ikke at koste mere end 100 kr. pr. nat og et måltid under 20 kr.

Budget: Bornholm, Danmark Derfor skal du afsted: Løb et ‘marathon’ på fem dage, og oplev gennem løbet – der flytter sig øen rundt – sandet, havet, klipperne, de lange, seje bakker i bornholmernes egen skov, de vilde stigninger omkring Hammershus' borgruiner og to hurtige byruter med tusindvis af tilskuere. Over 2.500 danske og udenlandske motionister og eliteløbere deltager i motionsløbet Etape Bornholm. Hver etape – hvoraf den længste er 10 km – afholdes først på aftenen, så du kan sagtens også nå at nyde Solskinsøen i dagtimerne og efter løbet grille med et glas kølig rosévin. Sådan gør du: Mere info og kontakt på www.etape-bornholm.dk. Det koster det: Deltagelse i løbet koster 810 kr. for voksne, 510 kr. for unge og 350 kr. for børn. En billigbillet fra Ystad til Rønne med bil og fem personer koster 840 kr.

Cykeleventyr

Luksus: L'Eroica, Norditalien Derfor skal du afsted: Retroløbet L’Eroica hylder en æra i cykelsporten, hvor folk som Gino Bartali og Fausto Coppi kæmpede på ujævne grusveje med reservedæk slynget om halsen. De to rytteres dueller tryllebandt hele Italien i tiden efter 2. verdenskrig, og løbet var i manges øjne heroisk i dets storhed og lidelse (deraf løbets navn). Samtidig kan du nyde Toscanas bølgende landskaber og gøre holdt, mens du fylder dig med italiensk salami og god chianti. L’Eroica-løbet blev skabt i 1997 af en entusiast, der ville minde om cykelsportens rødder langt fra hightech og doping. Og for at forhindre de fine hvide grusveje omkring Gaiole i Chianti i at blive asfalteret. 7.000 ryttere deltager hvert år i løbet, der er inddelt i fire ruter – fra en 46 km's tur til den krævende Long Route på 209 km, der passerer de smukkeste stræk i Chianti, Val d'Arbia og Val d’Orcia. Sådan gør du: Løbet finder sted hvert år i oktober. www.eroicagaiole.com. L’Eroica afholdes også i Sydafrika, Japan, USA, Spanien, England, Holland og Uruguay. Se mere på www.eroica.cc. Det koster det: 780 kr. for indregistrering. Læg hertil udgifter til transport, kost og logi – samt den nok største udgift: Man må kun køre på cykler fremstillet før 1987, og man skal have passende tøj fra perioden – ellers risikerer man at blive diskvalificeret af ledelsen!

Moderat: Mallorca, Spanien Derfor skal du afsted: Glimrende veje, et smukt og varieret terræn, fine stigninger, god mad og et lunt klima er en del af forklaringen på, hvorfor Mallorca hitter hos cykelfolket. Desuden er bilisterne vant til cyklister – og så er der billige flybilletter. ‘Cykler Mallorca – Casa del Ciclisme’ er et lille danskdrevet cykelhotel, som danner ramme om aktiv ferie i almindelighed og cykling i særdeleshed på øen. Teamet står bag to hoteller langt fra masseturismen og formidler cykelpakker med base i Selva, en lille middelalderby for foden af bjergene på nordsiden af øen. Komplet med pool, eget værksted, cykeludlejning og guider. Sådan gør du: Se mere på www.cyklermallorca.dk. Det koster det: Fly til Palma de Mallorca fås for 1.500 kr. Dobbeltværelse på Hotel Can Cota i højsæsonen koster 1.050 kr.

Budget: Hallandsåsen, Sverige Derfor skal du afsted: Båstad, Skånes svar på Skagen, ligger kun 55 km nord for Helsingborg og lokker med smuk natur og høje stigningsprocenter på glimrende asfalt. Guf for cykelryttere, der vil udfordres. Den populære ferie- og badeby danner også ramme for Grand Prix Båstad, et motionscykelløb med en 15,5 km rundstrækning på nordsiden af Hallandsåsen, der byder på stigninger på helt op til 19 % og 325 højdemeter pr. omgang. Vælg mellem barske 62 km (4 runder) eller udmarvende 124 km (8 runder). Sådan gør du: GP Båstad afholdes hvert år i september. Tilmelding via ultimate.dk. Det koster det: Øresundsbroen i bil koster 390 kr. for en enkeltbillet. Derudover koster deltagelse i GP Båstad 595 kr.

Mountainbiketur

Luksus: Moab, Utah, USA Derfor skal du afsted: Den gamle mineby Moab i delstaten Utah har for længst etableret sig som “amerikas offroad-hovedstad”, selvom den kun har 5.000 indbyggere. Der er talløse spor og ruter til alle niveauer af MTB i det rå ørkenlandskab, men også andre offroad-entusiaster slår vejen forbi området med alt fra jeeps til motorcykler. The Slickrock Trail, sandsynligvis det mest berømte MTB-spor i Nordamerika, går gennem et gigantisk landskab af forstenede sandklitter med et 17 km langt spor for øvede og en mere begyndervenlig Practice Loop. Sådan gør du: Der er 3,5 timers kørsel fra Salt Lake City til Moab, der også er gateway til nationalparker som Arches, Canyonlands og Capitol Reef National Park. Se mere på www.visitutah.com. Det koster det: Fly til Salt Lake City fås for 4.000 kr. Rim Tours arrangerer alt fra 1-dages til ugelange guidede tours, www.rimtours.com. Deres guidede pakke ‘Best of Moab’ på 3 dage/3 nætter koster 5.800 kr. pr. person.

Moderat: Andorra Derfor skal du afsted: Dybt inde mellem Pyrenæernes høje bjerge putter det lille fyrstedømme Andorra sig. Området er yderst svært at navigere i uden en lokalguide – der er ingen officielle kort, og de få kort, der findes, modsiger hinanden. Mange dale under 1.800 meter er dækket af tæt skov, som gør det svært at orientere sig. Det er alt sammen nogle af de ting, som gør Andorra til et unikt sted i Vesteuropa for eventyrlystne mountainbikere. Engelske Singletrack Safari tilbyder som de eneste guidede udflugter i det vilde og mennesketomme MTB-mekka. Sådan gør du: Andorra ligger 3 timers kørsel fra Barcelona, Perpignan eller Toulouse. Booker du hos Singletrack Safari, kan du betale for at blive hentet i lufthavnen. Det koster det: Fly til eksempelvis Barcelona fås for under 1.500 kr. Guidet tur fås fra 4.500 kr. pr. person i delt dobbeltværelse for 3 dage/4 nætter. Se mere på www.singletracksafari.com.

Budget: Vallåsen, Sverige Derfor skal du afsted: Vallåsen Bike Park er en oldschool downhillpark med lift blot to timers kørsel fra København. Her er ni spor at vælge imellem fra begynder til avanceret i sværhedsgrad. Parken har siden 2012 opgraderet sporene, bygget hop, broer og andre features. Der er T-lifte, så man kan blive trukket op til toppen. Endelig er sporene ret korte, så man kan køre dem mange gange i løbet af en dag og målrettet træne sin teknik. Du får brug for både specialcykel og sikkerhedsudstyr – og begge dele kan lejes på stedet. Reservér gerne cykelleje hjemmefra. Er du begynder, kan der hyres cykelinstruktør på timebasis. Sådan gør du: Parken har åbent alle weekender om sommeren samt torsdag eftermiddag. Se mere på Facebook under ‘Vallåsen Bike Park’ eller på www.vallasenbp.se. Det koster det: Øresundsbroen i bil koster 390 kr. for en enkeltbillet. Liftkort for en dag koster 230 kr. for voksne.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: