© iStock

Sådan tænker en ægte vinder

Et hold idrætspsykologer har kortlagt de mentale værdier, som skal være i topform, hvis du vil være den bedste til din sport. Har du styr på dem alle?

23. november 2022 af Christian Thestrup

Hvis du vil være god til sport, er det ikke nok at træne dine muskler. Du skal også være mentalt stærk. Canadiske idrætspsykologer har undersøgt, hvilke mentale faktorer der karakteriserer sportsfolk, som ofte kommer først over målstregen. Resultatet, offentliggjort i Journal of Applied Sport Psychology, er en liste med de mentale værdier, der skal være styr på, hvis man vil være med i toppen.


  • MOTIVATION
Man siger, at ‘eksamen er den flittige elevs festdag’. Det gælder også for sportsfolk, der har bevaret motivationen til at træne i mørke, regn og kulde for at toppe til en konkurrence. 


  • SELVTILLID

Hvis du virkelig tror på, at du kan nå et bestemt mål, skal du nok få ret. Da Eliud Kipchoge engang blev spurgt, hvordan han ville komme under den umulige grænse på to timer på et maraton, sagde han: “Nøglen ligger i tankegangen. Du siger, det er umuligt, mens jeg tror på, det kan lade sig gøre.” Kort tid efter gjorde han det.


  • STANDHAFTIG

Hvis noget ikke går efter plan A, så skift til plan B, C eller D. Du skal ikke lade dig slå ud, hvis noget går dig imod, for ting går næsten aldrig efter planen. 


  • SELVINDSIGT

Hvordan har du det lige nu? Og hvordan plejer du at have det, når du præsterer optimalt? Det er vigtigt at kende sine følelser og kunne styre dem, når man skal finde ind i den mentale zone, hvor man kan yde sit allerbedste. 


  • STRESSHÅNDTERING

Dagene, timerne og sekunderne inden du skal præstere med et nummer på maven, kan være stressende. Og det er okay. Lidt stress kan nemlig hjælpe dig med at bevare fokus, men det må ikke være så meget, at du bliver nervøs og bange og mister overblikket.


  • KONTROL AF FØLELSER

Det er fint at have sommerfugle i maven. Der skal bare ikke være så mange, at du ikke kan præstere, eller så få, at du ikke tager opgaven alvorligt. Det perfekte antal sommerfugle er meget individuelt, så find det perfekte for dig, og lær at regulere antallet – fx med åndedrætsøvelser.


  • OPMÆRKSOMHEDSKONTROL

Kan du fokusere på det vigtige – og glemme alt andet? Eller som man siger: Eyes on the prize!


Ud over disse 7 nødvendige egenskaber er det også vigtigt med et godt forhold til sin træner, og så skal man være god til at lede, samarbejde og kommunikere, konkluderer eksperterne. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: