Skrigende kvinder slår hårdere

Tennisspillerens støn og skrig kommenteres i de fleste kampe. Men forskning viser, at et godt brøl faktisk kan forbedre præstationen og vildlede modstanderen.

21. oktober 2016 af Carsten Nymann // Illustreret Videnskab

Når der vises tennis i fjernsynet er bemærkninger om tennisspilleres støn og skrig på forhånd skrevet ind i kommentatorernes humoristiske replikker. Men eksperimenter viser, at brølene faktisk både forvirrer modstanderen og giver spilleren et ekstra “boost”, når slaget leveres.

Skrig sløver reaktionstiden En undersøgelse viste allerede i 2010, at reaktionstiden blev langsommere, og testpersonerne fik sværere ved at forudsige boldens bane, når en tennisspiller udstødte høje skrig. Blandt andet derfor har det internationale tennisforbund også indført regler, der gør det muligt at tildele strafpoint for overdreven grynten.

Ekstra kræfter i skudøjeblikket Skrigerne kan til gengæld læne sig op ad forskning fra Drexel University i Philadelphia, USA, som dokumenterer, at vi leverer op mod 10 procent flere kræfter, hvis vi brøler under maksbelastning. Forskerne bag forsøget spekulerer i, at vi ved at skrige aktiverer nervesystemets autonome slås-eller-flygt-reflekser, som træder til i krisesituationer og pumper adrenalin rundt i kroppen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: