Mand der løber på en bro.

Specielt lange, intense træningsture, der kræver, at du kan grave dybt, påvirkes negativt, hvis du er træt i hovedet.

© iStock

Slap af i hovedet og løb hurtigere

Mental træthed gør dig ikke kun tung i hovedet, det gør dig også tung i kroppen og påvirker din præstation negativt, viser forskning.

8. november 2019 af Redaktionen

Sådan bekæmper du mental træthed

En lang dag bag skrivebordet, masser af krævende møder og udfordrende opgaver trækker måske ikke mange veksler på fysikken, men det vil alligevel påvirke din præstation på cyklen, i løbeskoene eller i svømmebassinet ganske betragteligt. 

Mental træthed, som det hedder, når hjernen har været på hårdt arbejde, har haft idrætsforskernes interesse de sidste år, og for nylig viste to uafhængige studier på henholdsvis en gruppe svømmere og en gruppe cykelryttere, at var man træt i hovedet, gik det ud over præstationen. 

Svømmerne blev langsommere på en 1.500-metertest, efter at de var blevet udfordret med 30 minutters hjernegymnastik, mens cykelrytterne oplevede, at træningen var hårdere, og også i ringere grad var i stand til at presse sig selv fysisk efter 30 minutters mentalt krævende arbejde. 

Det er især langvarige udholdenhedspræstationer, der påvirkes af mental træthed. Korte, intense sprinter og eksplosive løft er ikke så udsatte. 

Ifølge forskerne skyldes det, at den mentale stress øger mængden af adenosin i hjernen, og det giver en følelse af træthed og manglende motivation.

4 tips til, hvordan du kan præstere

  1. Tag en morfar. Selv en kort lur sænker niveauet af adenosin. 
  2. Kaffe. Koffein kvikker og sænker niveauet af adenosin. 
  3. Trap ned mentalt. Undgå for store og mentalt krævende opgaver forud for en vigtig konkurrence. 
  4. Træn hjernen. Jo oftere du udfordrer hjernen, jo bedre bliver den til at hånd- tere travlhed og pres.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: