Mand, der kører på mountainbike
Over stok og sten

10 ting, du bør vide om mountainbikes

Hvem opfandt mountainbiken? Er det farligt? Hvad er XC? Hvordan bliver jeg hurtigere? Det er nogle af de spørgsmål, som du og alle andre søger på, når det gælder cyklen med de brede dæk. Men hvorfor ikke lade Aktiv Træning svare på dem for dig?

11. november 2021 af Thure Kjær

Aktiv Træning har samlet og besvaret de mest relevante spørgsmål om mountainbike. Ved hjælp af de 10 mest googlede spørgsmål hjælper vi dig på vej, så du er klædt på til en tur i muddersporet.


10 spørgsmål om mountainbike

De allerførste mountainbikes var modificerede ‘klunker-cykler’, som typisk blev brugt af avisbudene i USA i 1960’erne

1. Hvem opfandt mountainbiken?

Den mountainbike, vi kender i dag, er ikke et resultat af en lang, fokuseret udviklingsproces, som endte med, at ingeniørerne kunne tørre sveden af panden mandag morgen og sige: “SÅ, her har I den nye cykeltype!” I stedet er den resultatet af mange års små justeringer og tilpasninger af eksisterende cykler for først overhovedet at få dem til at køre uden for stierne – og siden for at få dem til at køre hurtigere. 


Joe Breeze fra Californien regnes som den moderne mountainbikes fader. Han var stelbygger og lavede i 1978 den første dedikerede mountainbike. Men i knap 20 år op til Joe Breezes første MTB foregik der i det nordlige Californien et regulært pionerarbejde blandt cykelnørder, som tog deres hjemmeoptimerede hverdagscykler ud på de små stier. Deres arbejde lagde grundstenen til de cykler, som Joe Breeze byggede, først alene, men siden sammen med svejseren Tom Ritchey, der sammen med en anden pioner, Gary Fisher, stiftede firmaet Fisher Mountain Bikes. Det blev sidenhen opkøbt af Trek.

2. Hvad er den bedste begynder-mountainbike?

Det er umuligt at sige, for du kan i princippet godt begynde at køre MTB på den samme cykel, som en professionel rytter kører på. Der er der dog ingen grund til. 

 • Køb en cykel, der passer til dit niveau og behov. Skal du fx ‘bare’ køre på grusveje i skoven eller skal du ud på mere tekniske spor? 

 • Jo mere en cykel koster, jo lettere og skrøbeligere er den. Du kan derfor gå efter et mere robust stel og robuste dele – som altså typisk er billigere. 

 • Køb ikke for billigt. En god begyndermountainbike kan fås for ca. 8.000 kr. For de penge får du en cykel, der er lavet til terrænet. De billige supermarkedsmodeller er i højere grad egnet til grus og asfaltveje.

3. Hvor kan man mountainbike?

Det korte svar: overalt. Det lidt længere svar: Det er sjovest at køre i skove og bjerge. 


Cyklerne blev bygget, og sporten opstod, netop fordi landevejen for nogle ryttere ikke var spændende nok. Det trak i dem at køre op og ned ad bakke – og på de små, snørklede spor, som cyklerne i dag er lavet til. Ud over bjergene er skovene den største MTB-legeplads, og herhjemme bliver der bygget flere og flere deciderede spor. De er bygget, så de giver tekniske udfordringer til ryttere på alle niveauer, og så er de forbeholdt MTB-ryttere. 

4. Hvordan køres et mountainbikeløb? 

Den mest populære form for mountainbikekonkurrence hedder XC og står for Cross Country. Et XC-løb køres på en rundstrækning, som typisk er 6-7 kilometer lang. Deltagerne starter i grupper alt efter deres niveau og kører et fast antal minutter. Begyndere kører typisk rundt i 40-50 minutter, mens eliten kører mellem halvanden og to timer. Når tiden er gået, køres omgangen færdig, og vinderen er første atlet over målstregen. 


XC blev en olympisk sport i 1996 og er den eneste MTB-disciplin, som køres til OL. Den går derfor under navnet XCO (Cross-Country Olympic). Derudover findes der to andre XC-discipliner: XCE (Cross-Country Eliminator) – et slags udskilningsløb på en ultrakort teknisk bane – og XCM (Cross-Country Marathon), som er lange løb på mellem 65 og 100 kilometer.


Konkurrenceformen XCO køres på en rundstrækning, som typisk er varieret, så der både er tekniske nedkørsler, udmarvende opkørsler og tempostykke

5. Er mountainbikekørsel god træning? 

Ja, meget. Mountainbike er typisk mere intensivt end landevejscykling. Skovens bakker sender pulsen i vejret, og konditionsudbyttet er enormt. 


Derudover er der det tekniske element, som du får med som bonus. Der er en grund til, at den typiske MTB-rytter har store overarme og en kraftig brystkasse, for den ujævne sport kræver meget mere end benarbejde. Den stiller krav til hele kroppen samt til koordination, balance, teknik og styrke på en helt anden måde, end landevejen gør. Og så får du frisk luft og pæn natur at kigge på – hvis du da kan kigge op.

6. Hvilket mountainbikemærke er det bedste? 

Det kan man ikke give et klart svar på. De første til at sende en masseproduceret MTB på markedet var amerikanske Specialized med modellen Stumpjumper i 80’erne, og det er stadig et af de største mærker inden for sporten. De laver både helt fantastiske highend-cykler til eliteryttere og billige begyndercykler. Andre mere specialiserede mærker er Santa Cruz, Cannondale og Niner. 


Hvis det lyder forvirrende, så frygt ikke, for der er en betryggende mekanisme inden for køb af cykler: Prisen følger langt hen ad vejen kvaliteten. Det betyder, at hvis du kigger på en cykel til 5.000 kr. og en anden til 20.000 kr., ja, så er den sidste uden de store afvigelser meget bedre. 


Alligevel kan det godt betale sig at få grundig vejledning fra de lokale cykelhandlere. Der er nemlig mange typer af mountainbikes – også inden for det samme mærke – så sørg for at købe en type, der passer til dine behov.

Canyon mountainbike
En 'fully'

er tons på to hjul

7. Hvad er en 'fully'?

En mountainbike adskiller sig fra alle andre cykeltyper ved at have affjedring. Næsten alle mountainbikes har affjedring foran i forgaflen. Men du kan også få en model, der både har affjedring i forgaflen og bagpå på baggaflen. En sådan mountainbike hedder en full suspension-mountainbike – bedre kendt som en ‘fully’.


Formålet med affjedringen er at tage imod de stød, der kommer fra underlaget og går op igennem cyklen. Uden affjedringen er der kun rytteren til at være støddæmper, og det koster både kræfter og fart. 


Tommelfingerreglen er, at jo mere affjedring en mountainbike har, desto mere ujævnt terræn og teknisk kørsel er den lavet til. Har cyklen kun affjedring foran, kaldes den en ‘hardtail’.


Traditionelt set har hardtail-cykler været lettere end full suspension-modeller, og derfor har de været foretrukket af eliteryttere. De seneste år har produktudviklingen dog taget fart, og i dag kan du snildt finde en ‘fully’ på ni kilo hos din lokale cykelhandler (omend med et heftigt prisskilt). Derfor har de langsomt overtaget i popularitet. En full suspension-mountainbike er nemlig oftere hurtigere på sporet, fordi den kører hurtigere over forhindringer.

5 ting, der kendetegner en 'fully'

1. Affjedring bagpå: Den afgørende forskel ved også at bygge en dæmper ind i baggaflen er, at så tager hele cyklen imod stød fra underlaget og ikke kun forenden. Det gør den mere stabil på nedkørsler og tekniske passager.


2. Remote til affjedringen: Næsten alle nye ‘fully’-cykler har en fjernbetjening til dæmperen. Det er en knap, som låser dæmperen. På den måde kan du vælge, om du vil have affjedringen slået til (når du kører teknisk) eller slået fra (hvis du har et transportstykke på jævn grusvej eller asfalt). 


3. ‘Dropper’- sadelpind: Med et tryk på en knap ved tommelfingeren kan du på de fleste ’fullyer’ sænke sadelpinden. Det er ikke en affjedring, men en hjælp til tekniske nedkørsler, hvor sadelpinden kommer i vejen. 


4. Kort frempind: For at få styret og dermed styreevnen tæt på rytteren er frempinden på en ‘fully’ meget kort. Det giver mere kontrol over cyklen. 


5. Kraftigt stel: ‘Fully’-cyklen bliver ofte brugt på tekniske spor, hvor cyklen får mange tæsk. Af samme grund er stellet robust og ikke blandt de letteste.

Mavic mountainbikehjul

Mountainbikehjul fra Mavic i 27,5 tommer 

8. Hvad betyder 27,5 tommer? 

27,5 henviser til en type af mountainbikehjul, som har en omkreds på 27,5 tommer. I mange år blev mountainbikes kun bygget med mindre hjul på 26 tommer. Men siden kom både 27,5 og 29 tommer til. Generelt kan man sige om de to typer: 


29 tommer: 

 • Er meget stabile i styringen (og dermed gode til begyndere). 
 • Giver et godt greb i underlaget og dermed mere kontrol. 
 • Gode til høje ryttere og store stelstørrelser.
 • Ruller rigtig godt på lange og lige strækninger. 
 • Foretrukket af XC- og maratonryttere. 


27,5 tommer: 

 • Accelererer hurtigere grundet den mindre hjuldiameter. 
 • Er nemmere at få rundt i skarpe sving.
 • Rigtig gode til lavere ryttere. 
 • Vejer mindre. 
 • Er stivere og giver dermed hurtigere respons, når du træder til. 
 • Vælges typisk af downhill- og enduro-ryttere. 


Du kan også gå planken ud og få det bedste af begge verdener: den såkaldte mullet-cykel med et 29" forhjul og et 27,5" baghjul

9. Er det farligt at køre mountainbike? 

Ja. Skadestuerne ser flere og flere lettere og svært tilskadekomne ryttere i MTB-tøj, og det er alt fra hovedskader og brækkede knogler til ødelagte sener og ledbånd i albuer, hænder og skuldre. Men det er ikke et argument for at holde dig væk fra sporten. Det er et argument for at være forsigtig og gå langsomt frem. På den måde kan mountainbikesporten sammenlignes med skisporten. Typisk styrter du, når du liiige vil tage din favoritnedkørsel en sidste gang, inden du skal hjem. 


Det er den sidste tur, du skal udelade, for kroppen, sanserne og musklerne er trætte, og så er det, det kan gå galt. 


Teknik skal du træne på den første halvdel af din tur, mens du er frisk. Hvis du så har mere energi, kan du brænde det af på tonserstykkerne uden anden risiko, end at du skal hjem og ligge i fosterstilling på sofaen, indtil du kommer til hægterne. Kører du meget teknisk og begynder at interessere dig for downhill og enduro, så kan du passende investere i rygskjold, albue- og håndbeskyttere samt en fullfacehjelm, som det er yderst fornuftigt at eje.

Mand, der kører downhill.

En downhillcykel er designet til netop den disciplin. Den har en kæmpe forgaffel med masser af dæmpning. Den er kompakt, robust og tung som et ondt år.

10. Hvad er downhill? 

Downhill er grund nummer 1 til at flytte til et land med bjerge. Som navnet antyder, er det den mountainbikedisciplin, som knytter sig til at blæse ned ad en bjergside for at komme først og hurtigst ned – svarende til en mellemting mellem slalom og styrtløb. Det er en vaskeægte adrenalindisciplin, som er kort og intensiv. Heldigvis behøver du ikke flytte til Frankrig eller Italien for at få smagen af sporten. I hele Skandinavien findes der korte som lange downhillspor. 


En afart af downhilldisciplinen er enduro-løbene. Til dem køres nedkørslerne på tid, men det er obligatorisk, at du også cykler hen til (og opad) til næste nedkørsel. Men tiden mellem nedkørslerne tæller ikke. Det giver et hyggeligt socialt element at følges hen til næste vilde nedkørsel med alle de andre deltagere. Enduro-løbene køres på tunge og robuste cykler, så det er helt naturligt, at der ikke skal races opad på dem

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: