© Istock

Kom godt i gang med mountainbike

Mountainbike-sporten vokser eksplosivt lige nu og er uden tvivl tidens hotteste actionsport. Her får du tips og råd til at træffe de bedste valg, når du vil kaste dig over den fartfyldte træning på mudrede stier og brede knopdæk.

2. april 2014 af Claus Cancel - Radio24syv.

Mountainbiking er eksploderet fuldstændig i hele landet. Meldingen fra Danmarks Cykel Union lyder, at der er dobbelt så mange MTB-ryttere i skoven i dag som for bare to år siden.

Fart og spænding er kodeordene, når det gælder mountainbiking. Og netop det er grunden til, at sporten særligt virker tiltrækkende på mænd. Og så går det også hurtigt. Halvanden times kørsel i skoven, og du har fået en gang supereffektiv træning.

Her får du et par kontante tips til at komme godt i gang med de brede knopdæk og mudrede spor:

Køb en ordentlig mountainbike fra start af!

En billig og dårlig cykel giver dig ikke en god oplevelse i skoven. En ordentlig cykel behøver ikke at være en dyr cykel. For omkring 6-8.000 kr. får du en fin begynder-mountainbike med gode gear og en effektiv forgaffel, der kan klare og tåle skovens forhindringer.

Husk: En mountainbike til skovbrug finder du ikke i supermarkedet eller hos T. Hansen. Køb den hos en cykelhandler, der har forstand på sporten, og som også kan hjælpe dig med reparationer.

Gå efter: En let mountainbike med en luftaffjedret forgaffel og hydrauliske skivebremser for og bag.

Vælg store hjul!

Den nye generation af større mtb-hjul ruller bedre over skovbundens forhindringer. Til gengæld er de små hjul skæggere, hvis du vil hoppe og lave tricks. De største hjul på mountainbiken hedder 29-tommershjul. De er ved at være standard på de fleste nye cykler. Vælg dem – eller den nye 27,5-tommersstandard – hvis du er 175 cm høj eller mere. Er du lavere, så overvej 26 tommer, som var den gamle standard.

Husk: Du kan for tiden lave rene røverkøb blandt brugte 26-tommerscykler, da alle skifter til 29 eller 27,5 tommer. Så kan du affinde dig med at have de mindste hjul i skoven, er der masser af gode, billige køb på brugtmarkedet.

Gå efter: Lette og solide hjulsæt.

Køb en alucykel!

Hvis du er i prisklassen under 10.000 kr., giver det mere mening at prioritere noget bedre udstyr end et stel af kulfiber (karbon), der måske blot er små 100 gram lettere end et aluminiumsstel. De billige karboncykler har typisk dårligere gear, kranksæt og bremser end en aluminiumscykel til samme pris. Og det er surt at køre rundt i et Ferrari-karrosseri, hvis hjul og motor er fra en Fiat 500.

Husk: Hvis du er i tvivl om størrelsen, så er reglen, at en mountainbike hellere må være lidt for lille end lidt for stor.

Gå efter: Lette alustel.

Hent lynkøreskole til mountainbike

Log ind her og få kontante råd og fif til din mountainbike-teknik i vores lynkøreskole til MTB-sporet.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: