© Specialized

Sådan blev Annika Langvad MTB-stjerne ved et tilfælde

Det er kun få år siden, Annika Langvad opdagede, at hun har et usædvanligt talent for at køre på mountainbike. Nu er hun en af verdens bedste.

25. april 2016 af Jesper U. Larsen

Spørger man danske sportsfolk, hvordan deres vej mod eliten begyndte, så vil de fleste begynde fortællingen et sted i barndommen eller de tidlige teenageår. Men sådan er det ikke med Annika Langvad. Danmarks flerdobbelte verdensmester i mountainbike på maratondistancen havde aldrig haft en drøm om elitesport, da hun som 24-årig meldte sig ind i en MTB-klub. Det var i 2008.

Før det havde hun dyrket triatlon for at holde sig fysisk i gang ved siden af tandlægestudiet, og i triklubben havde hun prøvet kræfter med MTB og crossduatlon.

“Jeg blev grebet af mountainbike og kunne mærke, at jeg var stærk på en cykel. Desuden var det for uoverskueligt at træne 3 discipliner, når jeg samtidig var i gang med et krævende studie. Derfor valgte jeg at satse på mountainbike i stedet for tri,” fortæller Annika Langvad.

Den første triumf

Og det viste sig at være en god satsning. For talentet var i de?n grad til stede, og det, der bare skulle have været en fritidsaktivitet, greb om sig. Lynhurtigt nåede Annika Langvad til tops inden for sporten i Danmark og begyndte at køre – og vinde – løb i udlandet. I 2009 gik det for alvor op for hende selv, at hun var rigtig god.

“Jeg vandt et af de allerførste Bundesliga-løb, jeg kørte – stort set uden at have nogen erfaring. Det er ret vildt. Og i samme periode var jeg til nogle fysiske tests i Team Danmark, hvor de sagde, at de aldrig havde set sa?dan nogle tal hos en dansk kvindelig atlet. Sa? tænkte jeg, at der jo nok var noget om snakken,” siger Annika Langvad.

I 2011, bare 3 år efter at hun begyndte at køre MTB, kom hun på World Cup-podiet 2 gange og vandt sit første VM i mountainbike pa? maratondistancen.

“I lang tid kunne jeg ikke rigtig få det til at passe med min identitet. Jeg levede egentlig et liv som professionel mountainbikerytter, men så stadig mig selv som studerende. Det har taget mig virkelig lang tid at forstå, at det er det her, der er mit liv. Men nu nyder jeg, at jeg kan koncentrere mig 100 procent om at køre mountainbike,” fortæller Annika Langvad.

En fed tilværelse

De seneste to år har hun kørt som professionel på det amerikanske Specialized Racing, og tandlægestudiet er sat på standby. Selvom et arbejde bestående af benhård træning og rejser rundt til cykelløb i hele verden ikke lige var det, hun havde forestillet sig for få år siden, så ville hun ikke bytte det for noget andet.

“Det er en fed tilværelse. Den følelse, jeg får, når jeg har en succesoplevelse inden for sporten, er svær at beskrive, og jeg kan ikke forestille mig, at der findes andre jobs, hvor man får lov til at mærke det rush,” siger Annika Langvad.

Af samme grund valgte hun heller ikke at give op, da hun i 2012 løb ind i en række skader og bl.a. brækkede et ribben, hvilket betød, at hun ma?tte melde afbud til OL i London. Skadet og udmattet måtte hun nærmest starte forfra. Og efter at have kørt nogle sæsoner for det tyske Fuji-Bikes Rockets vendte hun hjem for at køre pa? et lille dansk hold.

“Jeg havde jo lige nået at snuse til, hvordan det føles at være på toppen, og det ville føles uafsluttet, hvis jeg ikke fik prøvet mulighederne af. Jeg er nok også for stædig til bare at give op. Og i dag kan jeg jo se, at de erfaringer, jeg fik, da det gik dårligt, har været guld værd. De gode perioder føles bare ekstra gode, når man ogsa? har prøvet modgangen.”

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: