Mød Simon: Danmarks mountainbike-talent

Han er et af mountainbikesportens største talenter, og har et hav af verdensmester-titler bag sig. Men for Simon Andreassen fylder legen og glæden ved cykling stadig mest.

14. november 2016 af Lasse Lyhne. Foto: Esben Zøllner Olesen / Redbull

Simon Andreassen

Født: 1997. Hold: Specialized Racing. Største resultater: U19-verdensmester i MTB i 2014 og 2015. U19-verdensmester i cykelcross i 2015. Samlet 4.-plads i World Cuppen for U23 i 2016. Nr. 31 til OL. Cykel: Specialized S-Works Epic og Specialized S-Works Stumpjumper.

Udenfor hænger eftermiddagssolen lavt. Luften er sprød og frisk, og himlen er blå på en måde, den kun kan være det i det sene efterår. Skoven gør sig til med blød bund og blade i grønne, gule og røde nuancer. Men har Simon Andreassen – en af verdens dygtigste og mest dedikerede mountainbikere – været ude at træne i det her vejr?

– Nej. Jeg har ikke rigtig været ude i dag. Jeg har mest ligget på sofaen og slappet af, siger han og minder os dermed om, at han trods en imponerende sejrsliste og en OL-deltagelse i august er en meget ung mand. 18 år – en teenager faktisk.

Men det er nu slet ikke dovenskab, der får ham til at henslæbe dagen inden døre.

– Jeg tager altid 2-4 uger efter sæsonen, hvor jeg ikke træner. I hvert fald ikke ret meget. Jeg cykler en tur, når jeg synes, men der er ingen struktur på træningen. Jeg gør, hvad jeg har lyst til. Det giver overskud både mentalt og fysisk. Jeg når aldrig at restituere fuldt i løbet af sæsonen, så det er vigtigt med den her pause.

Jeg kan også mærke energien vende tilbage, og at kroppen bliver rigtig frisk igen.

Født på en cykel

Simon Andreassen blev næsten født på en cykel. Hans far ejer en stor cykelforretning, og Simon sad på en mountainbike for første gang som 7-årig og kørte sine første løb som 8-årig. Og han var god fra begyndelsen. Markerede sig allerede da som en af de bedste – og han elskede væddeløbet.

– Der er så meget leg i mountainbike, og det var det, der appellerede til mig som barn, tror jeg. Jeg kunne lide det fra start. Det handler om teknik, fysik og om mod. Det er simpelthen sjovt, og så er det på en eller anden måde mere ærligt end landevejen. På mountainbiken er det næsten altid den bedste, der vinder.

Du kan ikke ligge og gemme dig og så slå de andre i spurten. Der er ingen fordel ved at ligge på hjul. Tværtimod. Du skal frem fra start og så bare køre fra de andre.

Ud at give den gas

Det der med legen er stadig vigtigt, fornemmer man tydeligt. Følger man Simon Andreassen på Facebook eller ser nogle af hans videoer på YouTube, giver han et andet og langt mere legesygt indtryk end den lidt fåmælte unge mand, vi snakker med.

Her ligger der masser af videoer med ham, hvor han flyver over hop og tvinger sin mountainbike rundt i alle mulige (og ikke mindst umulige) freestyletricks.

Og i september deltog han fx for anden gang i ‘Rævejagtsløbet’ i Rebild Bakker. En fangeleg på mountainbike, hvor han er den jagtende ‘ræv’, der skal indhente en stor flok af cykelmotionister, der har fået et forspring. I år måtte de i øvrigt lave konceptet lidt om, for sidste år tog det ham under et kvarter at hente alle rytterne, og så var der ligesom ikke så meget sjov ved det løb mere.

Mere end bare leg

– Jeg kan slet ikke lade være med at lege på cyklen. Ser jeg en træstamme eller en anden forhindring, skal jeg lige se, om jeg kan hoppe over den eller balancere på den. Det sker på næsten alle cykelture. Det er ikke, fordi jeg laver decideret tekniktræning, jeg kan bare ikke lade være, det er bare sjovt.

Og dog. For Simon Andreassen er også meget bevidst om, at hans mange timer brugt på tricks og leg på cyklen gavner hans performance i løbene. Og på den måde er al legen og alle trickene et meget godt billede på hans tilgang til sporten: Det skal være sjovt, men grundlæggende handler det om at vinde.

Det er trods alt vinderinstinktet og ikke cykelglæden, der får ham gennem timer af intervaller på hometraineren og pinefulde udmattelsestests på Flyvestation Værløse, hvor han kører omgang efter omgang, indtil wattene begynder at dale.

– Skal jeg vælge et yndlingstræningspas, så er det, hvor vi mødes nogle gutter i skoven. Så kører vi en masse hårde intervaller, hvor vi ligger og presser hinanden helt vildt. Og bagefter hygger vi og giver den gas i skoven med en masse hop og tricks og sådan noget.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: