Nå dit mål: Kost eller motion? - 3

21. november 2012

DIT MÅL: Bedre søvn

Dit værktøj: Motion

Sådan gør du:
Regelmæssig motion er eminent til at minimere urolige nætter. Du sover ikke længere, fordi du begynder at motionere, men du forbedrer søvnens kvalitet og får mere ud af timerne med søvn.

Vær dog opmærksom på, hvornår du træner. Nogle har sværere ved at falde i søvn efter aftentræning, fordi kroppen bliver for varm. Andre oplever ikke problemet, så prøv dig frem.

DIT MÅL: Undgå kræft

Dit værktøj: Motion

Sådan gør du:
Hver gang du bevæger kroppen, sænker du faren for mange frygtede kræftformer. Løb, svøm, dyrk crossfit, eller tag cyklen på arbejde. Jo mere fysisk aktiv du er, jo hurtigere falder risikoen for flere kræftformer. Vil du være optimalt beskyttet, skal du træne med høj intensitet i mere end 4 timer om ugen.

Din kost har også betydning for kræftrisikoen. Men selvom undersøgelser af grønsager, bær og frugt viser, at de er fyldt med plantestoffer, som neutraliserer kræftfremkaldende forbindelser samt beskytter dna, er det svært at bevise effekten i studier foretaget på mennesker.

Den grønne kost er god, hvis man vil undgå kræft i mund, spiserør, mave og lunger. Kræftfaren falder således 4 procent for hver 200 gram frugt og grønsager, du spiser dagligt. Men det er ikke den mirakelkur, som eksperterne tidligere troede.

DIT MÅL: Sænk blodtrykket

Dit værktøj: Kost

Sådan gør du:
Du gør klogest i at spise efter den såkaldte DASH-kostplan, der ifølge mange seriøse studier kan sænke dit blodtryk lige så effektivt som blodtryksmedicin. Effekten viser sig allerede efter 14 dage. DASHplanen indeholder masser af grønsager, frugter, bær, fedtfattige mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, fisk, fjerkræ og nødder og kræver til gengæld, at du skærer ned på salt, rødt kød og søde sager.

Kosten virker endnu bedre, hvis du samtidig sørger for at få motion og taber overflødige kilo. Motion kan dog også sænke blodtrykket, hvis du træner regelmæssigt – og rimelig hårdt.

DIT MÅL: Stress ned

Dit værktøj: Motion

Sådan gør du:
Befolkningsopgørelser viser klart, at motionsløbere stresser mindre og er mere tilfredse med tilværelsen. Det skyldes, at træning markant øger hjernens indhold af signalstofferne dopamin og serotonin.

Mens dopamin fremkalder velvære, så sørger serotonin for at løfte humøret, hvilket forklarer, hvorfor man føler sig rigtig godt tilpas, er i bedre humør og er mindre stresset, efter at man har trænet.

En intensiv træningssession kan løfte humøret i op til 12 timer efter, og hård træning benyttes ligefrem til behandling af selv svære depressioner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: