© Jakob Helbig

Powersving

Her får du 4 trin til hvordan du udfører powersving, der giver dig action og leg på pisten.

10. januar 2011

Powersvinget er et step ned fra storslalom i world cuppen, et kraftfuldt sving med højt tempo, hvor man virkelig får lov til at lege med kræfterne. Powersving betyder højere fart og mere kontrol på pisten, samtidig med du ligner en prof.

1. Grundlaget for dit sving

|

Et effektivt powersving har så højt tempo, at du genererer masser af kræfter nok til at læne dig ind i svinget, uden at miste balancen. Et solidt kantgreb skaber flest kræfter at lege med. Og det gør kantningen helt afgørende for et godt gennemført og effektfuldt sving. Det gælder om at undgå, at skiene rutsjer, da det giver mindre greb og dårligere kontrol og mindsker kraftoverførslen. Nøglen til fartkontrol er, at du undgår at vælge for stejlt terræn, samt at du kører dine sving færdige. Dit balancepunkt skal være midt på skiene.

### 2\. Kant dine ski nedefra

For at få bedst mulig kant fra starten af i det nye sving ska du fokusere på fødderne. Derfor er det vigtigste at huske, at kantning starter nedefra. Selvom du har stive støvler på, skal du stadig spænde op sideværts i fødderne for at trykke skienes kant ned i sneen. En huskeregel er: Tryk storetåen på din yderste ski ned mod sneen, samtidig med at du vipper din lilletå opad. Det giver et spændt fodled, som er din finjustering til at kante skiene. Knæene kanter du ved at trykke skinnebenet fremad og indad i svinget. Læn hoften sideværts ind i svinget, så der kommer vægt på kanterne. Og når du samtidig læner din overkrop til den modsatte side – let ud af svinget – får du størst mulig kant på dine ski i for- hold til underlaget.

3. Kast dig ind i svinget

|

Jo bedre du bliver til at bygge kant op nedefra i et nyt sving, jo hurtigere kan du lægge din krop ind i det nye sving. Forestil dig, at tyngdepunktet ligger omkring navlen. Og send nu det punkt fremad og indad mod centrum i det nye sving, når du skifter fra det netop afsluttede sving til et nyt. Husk samtidig at dreje din overkrop lidt ud af svinget, når du flytter din kropsvægt ind. Når dine ski skærer og drejer i et sving mod venstre, vinkler du overkroppen modsat. Stræk det yderste ben for at skabe mest vægt på den styrende yderste ski. Får du ikke drejet overkroppen lidt udad i manøvren med at flytte din kropsvægt, risikerer du at lande på din inderski, og så mister du kantgrebet

### 4\. Hold styr på farten

Fartkontrol er essentielt for at køre de tempofyldte powersving på sikker og forsvarlig vis. Kunsten er at lægge dit spor i store S-lignende buer ned ad pisten. Jo rundere S’er du laver, jo mere tempo kan du trække ud af svingene. Sørger du for at holde svinget længe og derved gøre svinget helt færdigt, vil du også opleve, at du kontrollerer din fart meget effektivt. Det vil i praksis sige, at du nærmest oplever det, som om du begynder at køre op ad bakken igen, før du starter dit næste sving. Den sidste del af svinget vil sænke dit tempo, fordi du her kører mere på tværs af pisten.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: