© Jonas Olufson

Sådan finder du det rigtige træningstempo

Aktiv Træning bringer her det fjerde af syv uddrag fra den nye bog ’Kom i form til halvmaraton på 100 dage’. Dette uddrag handler om, hvordan du finder det rigtige træningstempo.

3. februar 2016

Som uerfaren løber kan det være svært at finde det rette tempo at løbe i. Det er især vigtigt at være opmærksom på tempoet, når du starter op med løbetræningen eller begynder at bygge ekstra kilometer ind i dit træningsprogram.

Hvis du ikke er vant til at løbe, kan du nemlig komme til at løbe for hurtigt. Desuden vil du måske gerne fra starten vise, at du godt kan følge med de andre løbere på din løberute, og det betyder samlet, at du kan komme til at give den for meget gas til træningen. Da dine ben i begyndelsen af træningsforløbet er mere sårbare, vil det øge din risiko for skader. Derfor er det vigtigt, at du finder et tilpas tempo, der ikke er for hurtigt.

4 TRICKS TIL AT FINDE DET RIGTIGE TRÆNINGSTEMPO

  • Løb i dit snakketempo. Hvis du kan føre en samtale uden at hive efter vejret, når du løber, så har du ramt det rigtige tempo. Evnen til at tale indikerer, at dine muskelceller ikke er nået et niveau, hvor de gisper efter ilt.

  • Løb med en træningsmakker. Hvis du løber med en makker, er du sammen med en anden, der kan hjælpe med at tøjle tempoet. Du kan også med fordel overveje at blive medlem af en løbeklub, hvor de ofte har erfarne løbere, der kan holde farten på træningsturene.

  • Pulsuret er et godt fartværktøj. Jeg vil anbefale, at du på de rolige ture løber 65-80 procent af din pulsreserve. I afsnittet om intervaller kan du læse om din pulsreserve. I de fleste moderne ure er der indbygget GPS. Det er smart, for der kan du til enhver tid kan se, hvor hurtigt du løber. Bruger du uret som fartholder, skal du løbe i et tempo omkring dit forventede halvmaratontempo

  • Løb stabilt eller progressivt. Det er en god idé at holde det samme tempo fra start til slut på dine løbeture. Med fordel kan du starte langsomt ud og gradvist øge farten og slutte i et tempo lidt over dit træningstempo. Når du løber stabilt eller progressivt, træner du din indre tempofornemmelse - en vigtig egenskab, når du skal løbe halvmaraton.

Fik du læst de andre uddrag fra bogen?

Dag 1: Sådan booster du din træningslyst Dag 2: 9 tricks der forebygger løbeskader Dag 3: Overvægtig? Sådan kommer du i gang med løbetræningen Dag 4: Sådan finder du det rigtige træningstempo Dag 5: Sådan træner du fedtforbrændingen med intervaller Dag 6: Derfor er løbetræning sundt for gravide Dag 7: 9 ting du SKAL huske før et halvmaraton

Fakta om forfatteren

Bogen ”Kom i form til halvmaraton på 100 dage” er skrevet af Anders Ejbye-Ernst, der er journalist på Aktiv Træning og iForm. Anders har løbet på eliteniveu det meste af sit liv og allerede som 14-årig vandt han sit første danske mesterskab på 10 km landevej. Siden har han flere gange stået øverst på skamlen og bl.a. også været udtaget til det danske atletiklandshold. Selvom hans fokus i dag er på journalistikken, holder han stadig træningen ved lige og løber to gange dagligt. Hans næste mål er at løbe et maraton på under 2 timer og 30 minutter.

Bedste tider:

  • 3000m: 8.32.47 (2004)

  • 5000m: 14.53.77 (2007)

  • 10 km: 30.46 (2003)

  • Halvmaraton: 1.10.22 (2004)

  • Maraton: 2.30.51 (2013)

Du kan følge Anders’ her:

Facebook.com/jeglober Instagram/AndersEjbye

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: