Sådan reagerer din krop i varmen

Når du træner under varme forhold, kæmper din krop en hård kamp for at regulere din kernetemperatur. Læs her, hvad den foretager sig:

Hjernen

Hjernen producerer hele tiden varme, og ligesom musklerne slipper hjernen af med varmen ved at frigive den til blodet. Blodet fører varmen tilbage til kropskernen og derfra ud til huden, hvor det afkøles. Hjernen får også blod fra kropskernen, og hvis kropskernen er for varm, vil blodet blive varmere og varmere og hjernen ender med at blive overophedet. Centralnervesystemets evne til at aktivere musklerne reduceres, og til sidst må du stoppe op. I yderste konsekvens vil din hjerne slå fra. Det skete fx for den schweiziske maratonløber Gabriella Andersen, der nærmest uden kontrol sejlede i mål ved OL i 1984.

Kropskernen

Kropskernetemperaturen er et udtryk for den temperatur, du har i kroppen. Det er den, du måler med et gammeldags termometer. Det er afgørende for din præstation og dit velbefindende, at kernetemperaturen ikke bliver for høj. Under normale vejrforhold er du i stand til at stabilisere din kernetemperatur på 38 grader, når du træner. Træner du, når det er varmt, kan du ikke komme af med den ekstra varme, som musklerne producerer, og din kernetemperatur stiger til over de 38 grader. De fleste mennesker vil ikke kunne fortsætte med at arbejde, når deres kernetemperatur overstiger 40 grader. Fortsætter du, vil du blive ramt af hedeslag.

Huden

For at undgå, at kropskernen brænder helt af, skal du af med den øgede varme. Det sker, ved at varmen føres fra kropskernen via blodet og ud til huden. Her bliver varmen afgivet til omgivelserne i forsøget på at holde en stabil kernetemperatur. Du afgiver kropsvarmen ved fx at svede, hvor den fordampende væske køler huden. Jo varmere det er, og jo hårdere du arbejder, jo mere blod skal huden bruge til at komme af med varmen for at holde kernetemperaturen i balance. Under normale temperaturforhold bruger huden 1-2 liter blod pr. minut til at frigive varmen, når du træner. Men er det meget varmt, går op til 4 liter blod til afkøling. Det blod vil musklerne mangle, dit kredsløb vil blive stresset, din puls vil stige, og det bliver vanskeligere at træne hårdt.

Musklerne

Når du sidder i lænestolen, er din temperatur 37 grader. Rejser du dig og løber en tur, begynder dine muskler at producere ca. 20 gange så meget varme i minuttet, som når du hviler dig. Kun en lille del af den varme bliver ledt direkte fra musklen ud til huden, hvorfra den kan frigives til omgivelserne. Langt den største del bliver ført tilbage fra musklerne til kropskernen via blodet. Dermed er dine muskler i gang med at varme din kropskerne op.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: