Sådan skal du strække ud

Udstrækning åbner op for, at du bedre kan komme ud i de positioner, der kræves for at udføre en bevægelse. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvornår og hvordan du strækker ud.

26. juni 2018 af Dina Christiansen

Bindevævets bevægelighed kan påvirkes med statisk og dynamisk udstrækning. Der er både fordele og ulemper ved hver slags udstrækning, alt efter hvorfor og hvornår du bruger det.

Statisk udstrækning

Statisk udstrækning er den klassiske form for udstræk, der ofte tager fra 15 sekunder til flere minutter. Statisk udstrækning er afslappende og afstressende og fungerer derfor fint til at falde ned efter en hård træning. Det kan dog ikke nedsætte muskelømhed, selvom det er opfattelsen hos mange.

Statisk udstrækning er ikke oplagt at bruge som opvarmning, da udstræk, der varer mere end 45 sekunder, har en nedsættende effekt på styrke og eksplosivitet. Til gengæld er det et super redskab til at øge din generelle smidighed, hvis du er god til at strække ud ofte.

Dynamisk udstrækning

Den dynamiske udstrækning foregår i bevægelse, hvor du kommer ud i yderstillinger. Det er oplagt at bruge inden træning, da nervesystemet aktiveres, kropstemperaturen stiger, og bevægelserne kan gøres sportsspecifikke. Det er derfor en fordel at lave dynamiske stræk, der ligner dem, som du skal til at lave i din træning.

Det kræver en god kropsfornemmelse, og hvis du er nybegynder, kan det være en god idé at starte ud med de statiske stræk. De dynamiske stræk er gode til opvarmning, men bidrager til gengæld ikke med afslapning og afstressning, som statisk udstrækning vil gøre. 

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: