3 ting, du med garanti IKKE vidste om smerter

Føler du dig nogle gange som et pjok, når du slår dig? Måske er du det slet ikke. Læs med her og bliv klogere på smerter.

12. september 2016 af Anna Sjøstrøm / I FORM

Når vi slår os, får vi ondt; vi ømmer og jamrer os. Men hvordan kan det egentlig være, at nogle ting virker mere smertefulde for nogle mennesker end for andre? Eksperter løfter sløret for nogle interessante facts om smerter.

1. Høj eller lav smertetærskel Du kender det sikkert. Du banker tåen ind i dørkarmen, og du føler, at hele din fod er lammet. Din kæreste laver samme stunt et par dage senere, men giver dårligt et kny fra sig. Er du præcis det pjok, du føler dig som? Ikke nødvendigvis, for studier har vist, at der ér forskel på, hvordan man oplever smerter, og faktorer som infektionstal, tidligere oplevelser af smerte samt andre kemiske ændringer i hjernen har en indvirkning.

2. Rødhårede er mere følsomme over for smerter Undrer du dig over, hvorfor du ofte har sværere ved at slippe af med hovedpinen dagen derpå, trods indtag af hovedpinepiller? Måske er din hårfarve årsagen. Studier har nemlig vist, at rødhårede mennesker bærer en genetisk variant, der gør, at de optager smertestillende medicin anderledes end ikke-rødhårede mennesker, og derfor betragtes de som mere følsomme.

3. Nogle mennesker kan slet ikke mærke smerte Det kan lyde misundelsesværdigt at være fri for smerter, men det er det ikke. Tværtimod kan det faktisk være utrolig farligt, og kan bl.a. forårsage voldsomme brandskader. På verdensplan lider kun nogle få hundrede af denne medfødte sygdom forårsaget af en genetisk mutation, der betyder, at de sensoriske nervefibre er underudviklede.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: