Kvinde med ondt i anklen

Gamle skader kan hurtigt ophobe sig ved løbetræning

© Foto: iStock

4 tips til at undgå løbeskader

Vi har spurgt speciallæge i idrætsmedicin Morten Storgaard, hvordan du undgår løbeskader. Ved hjælp af 4 simple tips kan du forebygge mod skader.

22. november 2021

Når du skal i gang med at løbe - om det er i opstartsfasen eller efter et længere skadesforløb - så er det vigtigt, at du starter forsigtigt ud, hvis du gerne vil undgå skader. Herunder kan du læse 4 tips, der forebygger eventuelle skader. 

1. Gå forsigtigt frem 

Løb er hårdt for kroppen – især hvis du er ældre eller tidligere har døjet med skader, er risikoen for igen at få en skade stor. Øg den samlede ugentlige mængde med 5 til maks. 10 pct. Løber du fx samlet set 60 min. en uge, løber du 63 eller 66 ugen efter. Løb roligt, og begynd først at øge farten, når du har ramt en stabil mængde.

2. Tab dig – men ikke for meget 

For hvert skridt, du tager under løb, belaster du kroppen med 3-4 gange din egen vægt. Har du for mange kilo på sidebenene, lægger du ekstra belastning på led, sener og knogler. Overvej derfor at smide det overflødige, men undgå at tabe dig i en periode, hvor du træner hårdt, og undgå at tabe dig for meget. For lav vægt og energiunderskud øger også skaderisikoen.

Vil du løbe hurtigere - og længere? Så skal du prøve tærskeltræning. Læs alt om, hvordan du gør lige her.

3. Få styr på gamle skader

Er du blevet skadet før, skyldes det, at vævet i det område, hvor skaden sad, ikke er stærkt nok. Begynder du at træne igen uden at have fået styrket det svage væv, vil du med stor sandsynlighed blive skadet igen. Få derfor udredt, hvilket væv der har været skadet, og få styrket det.

4. Styrk kroppen

Mange skader skyldes ubalance og manglende styrke. Specielt svaghed i hofter, core og baglår er skyld i mange skader. Styrk derfor dem, hvis du vil nedsætte din generelle skaderisiko. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: