Drop isposen: Sådan behandler du bedst din skade

Griber du også en ispose, når du bliver ramt af en skade? Det kan desværre være skyld i, at du lider af skaden længere tid end nødvendigt.

30. januar 2019 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

”Put is på og slap af” – den frase har de fleste af os hørt, når vi er blevet ramt af eksempelvis en forstuvet ankel eller en knæskade. Men det viser sig faktisk, at den behandling af en skade, blot kan få den til at vare endnu længere.

Helt tilbage i 1978 stod Dr. Gabe Mirkin bag ved den kendte RICE (Rest, Ice, Compression og Elevation) behandling af skader. Den går i alt sin enkelthed ud på at give skaden afslapning, is, kompression og ligge med skaden over hjertet. Men den næsten 40 år gamle skadesbehandling trænger nu til en opdatering.

En forskningsartikel udgivet i The Journal of Strength and Conditioning Research viser nemlig, at is på en skade kan gøre skadesperioden markant længere. Det er tilfældet fordi isen sænker helingsprocessen.

Sådan behandler du skader

De nye resultater viser, at man aldrig bør have is på en ny skade længere end 9 minutter af gangen – og kun for at mindske smerten, da helingsprocessen ikke vil blive påvirket positivt af det.

I stedet bør man holde sin skade i gang med let motion under sin genoptræning. Det vil nemlig få blodkarrene til at udvide sig, og sætte gang i helingen.

Fra RICE til MCE

At behandlingsmetoden RICE ikke fungerer, skulle være ganske sikkert nu. Isen vil få inflammationen til at falde, men i dag ved vi, at inflammation er nødvendigt for at få gang i helingsprocessen.

I stedet bør man rette sig efter den nye metode til behandling af skader, den kaldes MCE (Move, Compression og Elevate). Den metode går som ordene afslører ud på, at man bør bevæge sin skade, give den kompression og holde den højt. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: