© istock

Giver forfodsløb færre skader?

Landing på forfoden belaster benene lige så meget som hællanding.

5. juni 2020 af Redaktionen

Har man som løber én gang prøvet at blive ramt af en irriterende skade, vil man gøre en del for at undgå at havne i samme situation igen. Nogle skifter endda løbestil og omskoler sig selv fra hællander til forfodsløber. Det er der dog ikke den store fidus i, hvis man skal tro et nyt studie. Langt de fleste motionsløbere lander på hælen, men varme fortalere for forfodsløb har især i de seneste 10 år hævdet, at netop hællandingerne er hovedårsagen til mange af de skader, som løbere pådrager sig. Deres argument lyder, at man ved at lande længere fremme på foden kan skåne belastningen på kroppen betydeligt. 

Nu har australske forskere så analyseret 53 forskellige studier, som alle har undersøgt, hvordan landingen påvirker både løbeøkonomien og risikoen for skader. De konkluderer, at der ikke er nogen beviser for, at det skulle nedbringe skaderisikoen at lande på forfoden frem for på hælen. 

Forfodsløb kan ganske vist mindske belastningen på knæene, men til gengæld er det hårdere for især fødder og ankler. Desuden kan man, i hvert fald på den korte bane, blive en mindre effektiv løber ved at skifte løbestil fra hæl- til forfodslanding, påpeger forskerne. 

3 typer landing

1. Hællanding er det klart mest udbredte. Man sætter hælen i jorden og ruller hen over foden for til sidst at sætte af med forfoden. Risikoen er, at man sætter foden i jorden for langt foran kroppen. 

2. Midtfodslanding vil sige, at man lander mere eller mindre jævnt over hele foden og ruller videre til afsæt på forfoden. Midtfodslandere har typisk en kortere skridtlængde end hællandere.

3. Forfodslanding hvor man lander på den forreste 1/3-2/3 af foden, har især med natural running-bølgen fået en del tilhængere i de senere år. Det er dog fortsat langt de færreste motionister, der er forfodsløbere 

Kilde: Sports Medicine

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: