© Colourbox

Hjælp, jeg har ondt under foden!

Jeg har fået plantar fasciitis og har skåret mine løbeture ned til nærmest ingenting. Hvad kan jeg mere gøre?

Plantar fasciitis

er en betændelseslignende tilstand i den store sene, som går fra hælen og frem til forfoden. Det er med andre ord den store vifteformede sene, som du træder på under løb og gang, som er blevet overbelastet. Smerterne er som regel værst under hælen.

Er du pludselig begyndt at løbe markant længere, end du plejer, er det formentlig årsagen til problemet og samtidig en del af løsningen.

Hold formen ved lige i fx romaskine eller svømmehallen og ved kun at løbe korte ture. Få tjekket, om du overpronerer under løb – det kan være en af årsagerne til problemerne.

Vælg sko med god støddæmpning – både til løb og i hverdagen. Optapening af hele fodballen kan også aflaste behageligt under træning. Lav desuden de øvelser, vi viser her – gerne hver dag.

>> Få masser af tips til din træning, motivation, konkurrencer, opskrifter og forslag til øvelser direkte i din mail. Klik her for at få vores populære nyhedsbrev. <<

Fire øvelser, der modvirker fodsmerter:

© Valling.com

Læg en kold øldåse på gulvet, og rul roligt hen over den – fra hælen og frem til trædepuderne. Dåsens kølighed dulmer inflammationen, og bevægelsen masserer området. Bliv ved i 1-2 minutter.

© Valling.com

Tag fat om tæerne og pres dem bagover. Du strækker især storetåen, og har du plantar fasciitis, vil du som regel mærke ømhed i hælen under øvelsen. Lav den i 10 x 10 sekunder.

© Valling.com

Saml et håndklæde op fra gulvet med tæerne: Grib fat om det, løft håndklædet op, hold det i 5-10 sekunder og slip herefter igen. Gentag gerne op til 10 gange efter hinanden.

© Valling.com

En stram akillessene er en af årsagerne til smerter under foden. Lav udspænding af akillessenen ved at stå på tæer på et trappetrin og sænke hælen så langt ned, som du kan. Lav fx 10-20 stk.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: