Mand der løfter vægte
© iStock

Hvad er et springerknæ

Springerknæ ses ofte i sportsgrene med mange spring og hurtige retningsskift. Men den genstridige overbelastningsskade kan også opstå efter styrketræning.

21. september 2018 af Brian Henneberg

Springerknæ

Springerknæ er smerter i senevævet lige under knæskallen. Denne skade vil ofte give gener under øvelser som squat og benpres, men kan også give smerter under dagligdagsaktiviteter, fx når du går ned ad en trappe.

Derfor opstår det

Når lårmuskulaturen aktiveres, kommer der stor belastning på et af de punkter, hvor den store lårmuskelsene hæfter på knæskallen. Ved overdreven, gentagen belastning fra hård styrketræning kan der opstå en smertefuld svækkelse af senevævet.

Forebyggelse

Undgå pludselige stigninger i træningsmængde eller intensitet. Byg langsomt op over uger og måneder, og variér din træning, så du ikke altid kører de samme øvelser. Der kan muligvis være noget at hente på forebyggelsesfronten ved at undgå hårde ‘ryk’ i bunden af din squat. 

Benhandling

Behandlingen af springerknæ består først og fremmest af aflastning fra det, der fremprovokerer smerten. Du kan også gnide en isterning over senen nogle gange om dagen for at lindre. 

Det har vist sig, at øvelser, hvor senen forlænges under tung belastning (tung, langsom styrketræning), er effektive til behandling af seneskader. Til springerknæ bør du træne tung, langsom styrketræning 3 dage om ugen med øvelserne squat, benpres og hack squat. 

Indsprøjtning med binyrebarkhormon er også en mulighed, ligesom din fysioterapeut fx kan forsøge med chokbølgebehandling.

Sådan træner du i mellemtiden 

Springerknæ kan desværre være en meget langvarig skade og vil ofte først være helt væk efter ½-1 år. Da du er nødsaget til at reducere belastningen i skade- perioden, kan okklusionstræning være en gavnlig metode til at vedligeholde muskelmassen, indtil du er klar til mere traditionel bentræning igen

Aktiv Træning anbefaler: Effektivt træningssæt

Vil du have en stærk krop og undgå skader? Lige nu kan du få vores store træningssæt til en helt fantastisk intro-pris. Sættet består af et mavehjul, en træningsmåtte og træningselastikker samt en stor guide med øvelser, så du kan træne hele kroppen derhjemme. Derudover får du 3 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, som hver måned er proppet inspiration, motivation og gode råd til din træning. Og det bedste af det hele er, at du får det hele for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Det har aldrig været billigere at komme i form. Læs mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: