Kvinde der løfter vægte.

 Rygsmerterne kan i svære tilfælde skyldes en diskusprolaps. Trækker dine smerter ned i benene, bør du kontakte lægen.

© iStock

Hvad er hold i ryggen

Hold i ryggen kan opstå ved tunge løft, men kan også komme ud af den blå luft. Et hold i ryggen føles som en smertefuld låsning af ryggen og kan i svære tilfælde skyldes en diskusprolaps.

11. juli 2019 af Brian Henneberg

Hold i ryggen 

Hold i ryggen, hekseskud, akut lumbago eller akut lændehold – grimt barn har mange navne. Et hold i ryggen føles som en pludselig, smertefuld låsning af ryggen.

Derfor opstår det

Hold i ryggen kan komme ud af det blå, men opstår ofte under tunge løft, fordi ryggen enten er ustabil eller er o ver be las tet og trænger til et hvil. Det kan også opstå, hvis du går i gang med tunge løft uden opvarmning, eller tidligt om morgenen, hvor din ryg er stiv. 

Forebyggelse

Hold ryggen stærk og stabil, og husk altid en god opvarmning. Giv desuden ryggen ro, når du mærker, at den er overbelastet, fx i dagene efter en hård omgang squat eller dødløft eller efter meget foroverbøjet arbejde i haven. 

Behandling

Er du blevet ramt af hold i ryggen, bør du i den akutte fase (1-2 døgn) aflaste ryggen, holde dig en smule i ro, tage noget smertestillende og evt. forsøge dig med is eller varme på det ramte område. 

Når du føler, at du er i stand til at bevæge dig igen, bør du lige så stille gå i gang med at bevæge ryggen ud i yderstillinger, ligesom du kan lave noget selvmassage med fx en tennisbold eller en foamroller. 

Du kan også opsøge en fysioterapeut, som kan give dig noget bløddelsmassage eller TENS, hvor behandleren sætter små elektroder på lænden og lader en svag strøm løbe gennem vævet. 

Sådan træner du i mellemtiden 

Et hold i ryggen går som oftest over af sig selv i løbet af 7-14 dage. Du kan starte lige så stille op med nogle styrkeøvelser igen, så snart du er i stand til at bevæge dig uden de store smerter. 

Tung squat og dødløft samt andre øvelser, der udsætter ryggen for stor belastning, bør du dog vente med, til smerterne er helt væk, og ryggen har fået den nødvendige ro. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: