Hvorfor vrikker jeg altid om på anklen?

Hver gang jeg spiller fodbold eller løber trail i skoven, er jeg ved at vrikke om på anklen. Hvorfor, og hvad kan jeg gøre?

Det kan være, at de ledbånd, der skal stabilisere din ankel, er blevet for slappe eller flossede. Derfor kan de ikke længere holde dit ankelled på plads, når du laver retningsskift, eller når du fx løber i mere ujævnt terræn, som jo er typisk ved trailløb.

Cirka hver femte sportsmand, der forstuver anklen eller pådrager sig en anden alvorlig skade i ankelleddet, vil bagefter lide af det, man i lægesprog kalder kronisk ankelinstabilitet. Heldigvis kan du komme langt med målrettet genoptræning af anklen, hvor du dagligt i nogle måneder udfører tre-fem nemme ankeløvelser. Først herefter bør du begynde at spille fodbold og løbe trailløb igen.

Husk at starte langsomt op, og deltag ikke i en hel kamp eller en hel træningsaften for tidligt. Brug gerne et stramt ankelbind, eller få tapet anklen op, så du i starten har ekstra støtte. Bliver anklen ikke bedre af ankeløvelserne, kan en operation komme på tale.

3 gode øvelser til løse ankler:

  • Spil med en bold op ad en væg.
  • Stå på ét ben med let bøjede knæ. Løft dig op på tæerne.
  • Luk øjnene og løft det ene ben – prøv at holde balancen.

Har du skrøbelige ledbånd, er det oftest disse to ledbånd, der bliver beskadiget. Når det sker, kan de ikke længere holde ankelleddet på plads under voldsomme bevægelser.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: