© Colourbox

Kan dine sko give dig skader?

Har skoene betydning for, om du bliver skadet? Det såede en videnskabelig artikel for nylig tvivl om. Vi har kigget nærmere på sagen.

2. januar 2013

“Løbesko har ingen betydning for skadesrisikoen!” Sådan lød det i flere medier i efteråret 2012. Påstanden blev bragt i Ugeskrift for Læger og var baseret på en række ældre undersøgelser primært fra USA.

Ifølge Rasmus Østergaard Nielsen, der er Ph.D. studerende ved Aarhus Universitet og netop har afsluttet et større studie om de faktorer, der gør, at vi bliver skadede, er konklusionerne i artiklen kendt viden, der er blevet udlagt lidt forkert.

– Der er nogenlunde belæg for at sige, at valg af løbesko ud fra fodstillingen ikke har en forebyggende effekt på løbeskader. Andre faktorer som fx træningsmængde og kropsvægt spiller en meget større rolle. Til gengæld ved vi, at en sko med støtte kan hjælpe, hvis man i forvejen døjer med en skade. Man kan derfor med fordel prøve en støttende løbesko, hvis man har ond i knæet eller på skinnebenets inderside, slår Rasmus Østergaard fast.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: