Lander du tungt på hælen med benet strakt foran foran dig, lægger du stor belastning på knæet. Det kan føre til mange typer knæskader.

4 løbeskader du kan undgå, hvis du ændrer din løbestil

Alle løbere frygter at blive skadet, men de fleste skader kan faktisk undgås, hvis du justerer lidt på din løbestil. Her er fire meget almindelige løbeskader, du kan undgå med den rette løbestil.

7. april 2017 af Lasse Lyhne og fysioterapeut Christian Neergaard

Løberknæ

Løberknæ er en af de mest almindelige løbeskader, og den rammer især nye løbere. Skaden mærkes som smerte på ydersiden af knæet og skyldes irritation i ledbånd og den yderste del af lårbensknoglen. 

Risikoen for skaden forværres, hvis du løber med lange skridt, hvor foden sættes i jorden langt foran kroppen (såkaldt overstride). Denne løbestil øger belastningen på knæet. 

Vil du undgå løberknæ, bør du løber med kortere skridt, hvor foden går i jorden under dit tyngdepunkt. Det gøres nemmest ved, at du øger antallet af skridt, du tager.

Springknæ

Springerknæ er en anden meget almindelig løbeskade, der også rammer boldspillere og folk, der hopper meget. Her sidder smerten typisk lige under knæskallen. Igen er det belastningen på knæet det handler om, og igen kan det hjælpe, at gå fra lange skridt med stort overstride, til kortere skridt, hvor foden går i jorden under kroppens tyngdepunkt.

Træthedsbrud i forfoden

For nogle år siden blev det meget moderne at løbe på forfoden. Det skulle være den direkte vej til hurtigere løb og færre skader. Men løber man på forfoden bliver det pludseligt forfodens tynde knogler, der skal absorbere al belastningen - fremfor det stærke hælben og den tykke fedtpude under hælen. 

Det kan knoglerne ikke tåle, og du kan derfor udvikle træthedsbrud i knoglerne. Det vil føles som smerter i den brede del af foden, der ikke går væk, når du bliver varm.

Lad være at lande på forfoden og land i stedet på midt på foden med foden under kroppens tyngdepunkt.

Betændelse i akillessenen

En drilsk skade, der rammer mange løbere. Løbestilen kan påvirke den på to måder. Løber du med lange, tunge skridt som beskrevet ovenfor, vil det give øget belastning på akillessenen. Men det vil det også, hvis du løber på forfoden og meget aktivt sparker fra mod underlaget ved hver skridt. Prøv i stedet at lande på midtfoden og løft foden op fra underlaget fremfor at sparke fra.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: