Flere skridt, færre skader

Løb med flere og kortere skridt – så mindsker du belastningen på både hofte, knæ og ankler.

13. september 2010

Tager du flere skridt, når du løber, aflaster du både din hofte, dine knæ og dine ankler – og risikoen for skader falder.

Det står klart, efter at forskere på det amerikanske University of Wisconsin-Madison har undersøgt sammenhængen mellem skridtfrekvensen og belastningen på udvalgte led hos 45 motionsløbere i fornuftig form.

Forskerne kunne se, at selv en moderat forhøjelse af antallet af skridt førte til en markant reduceret belastning på de udsatte hofte-, knæ- og ankelled.

Forklaringen er, at når der løbes med kortere skridt, sættes benet i jorden længere inde under kroppen, og det betyder mindre stød for hver landing.

Undersøgelsen overrasker ikke Henning Langberg – dr. med. og lektor på Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital. Han gør dog opmærksom på, at en højere skridtfrekvens ikke er helt uproblematisk.

“Fordelene er oplagte, men ulempen ved at justere på sin løbestil er, at belastningen flyttes. Flere og kortere skridt betyder, at man lander længere fremme på foden og dermed øger belastningen på akillessenen og på lægmusklen. Det kan også gå ud over løbeøkonomien, hvis du ændrer din løbestil radikalt. Er du gennem lang tid vænnet til at løbe med lange skridt, vil det være mest energiøkonomisk for dig. Du vil derfor med stor sandsynlighed skulle bruge mere energi på at løbe med flere eller kortere skridt – i hvert fald indtil du er vænnet til den nye løbestil,” forklarer Henning Langberg.

Hans råd er derfor ikke at forcere den nye stil, men at arbejde med den i korte, koncentrerede perioder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: