© Istock

Hvorfor får jeg baglårsskader?

Jeg løber en del og har haft problemer med skader i baglåret flere gange. Hvorfor rammes jeg igen og igen af baglårsskader, og hvordan forebygger jeg dem?

Langdistanceløbere rammes sjældent af den samme pludselige, akutte lårsmerte, som sprinterne gør. Baglårsskader hos langdistanceløbere opstår derimod oftest, fordi træningsmængden over flere uger er øget hurtigere, end musklen kan følge med til, fx fordi du er kommet bagud med dit træningsprogram op til et løb og nu prøver at indhente det forsømte.

Får baglåret ikke nok tid til at restituere før næste løbetur, nedbryder du faktisk gradvist styrken i musklen i stedet for at bygge den op. Du forebygger bedst skader i baglåret ved at sørge for at varme roligt op på dine løbeture, styrketræne baglåret og huske at give baglårene tid til at vænne sig til ny eller øget belastning.

Tre gode øvelser til baglåret:

  • Bækkenløft på ét ben: Lig på ryggen med ét ben bøjet, det andet strakt ud i luften og bagdelen i gulvet. Skyd nu hoften så højt op mod loftet, som du kan, og sænk så ned til gulvet igen.
  • Supine walk-out: Lig på den øverste del af ryggen med hoften skudt højt op. Placér fødderne under bagdelen. Gå med små skridt, indtil du ikke kan komme længere ud. Herefter går du med små skridt tilbage til start.
  • Bænkstræk: Sæt hælen op på en bænk eller en kasse. Bøj let i knæet på dette ben. Hold ryggen ret. Læn roligt overkroppen fremover, og mærk strækket i baglåret.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: