Selv med de helt perfekte løbesko skal du også bruge lidt tid på at pleje råmaterialet indeni.
Nedgroede negle
Sådan ser det ud: En nedgroet negl er, som navnet antyder, en negl, der gror ned i tåens kød i stedet for at blive liggende ovenpå, når den vokser ud. Oftest er det en af storetåneglene, der trykker sig ned i området langs siden af neglen, så tåen bliver øm og voldsomt smertefuld at løbe på.
Forebyg skaden: Klip altid dine tånegle lige over. Undgå at klippe ned i siderne og at klippe tåneglene alt for korte. Løber du ofte lange ture, er det en god idé at lægge mærke til, om dine sko skubber din storetå ind under andentåen og lægger pres på neglen. Hold også øje med, om der dannes hård hud langs neglens sider, eller der er begyndende ømhed – begge dele er forvarsler om nedgroede negle.
Hvis skaden er sket: Du skal have sat en lille metalbøjle på din nedgroede negl, der retter den ud, mens den vokser. Gennemgå samtidig alle dine sko, og lug ud i dem, der klemmer neglene.
Vabler og gnavsår
Sådan ser det ud: Rødmende hud med væskefyldte blærer. Brister vablerne, mens du løber, kan du udvikle et hudløst og til sidst blodigt gnavsår, der virkelig gør nas.
Forebyg skaden: Vabler skyldes friktion. Når skoen ikke sidder tæt nok til foden, rutsjer fødderne rundt i skoen, der gnaver. Får du jævnligt vabler, er pasformen på dine løbesko forkert til dine fødder, så skift sko. Anvend altid gode, tætsiddende og svedtransporterende løbestrømper uden syninger, der kan gnave.
Hvis skaden er sket: Reagér, så snart du mærker, at en vabel er under opsejling. Aflast stedet med plaster, eller tag skoen af. Tag et 5-10-minutters fodbad, når du kommer hjem, så den irriterede hud falder til ro og bliver ren. Prik hul på vablerne med en steril nål, inden du sætter plaster på.
Øm storetå
Sådan ser det ud: Tåen er øm, især fortil og ovenpå, og neglen kan blive blå og med tiden falde af. I grelle tilfælde kan tåen ligefrem blive blodig, især hvis du har for lange tånegle. Hos løbere rammer en øm tå næsten altid den tå, der stikker længst frem –_det vil sige storetåen eller andentåen.
Forebyg skaden: Klip jævnligt dine tånegle, og sørg for, at dine løbesko er tilpas store til, at hverken tæer eller negle presses op mod skosnuden, hver gang du tager et skridt. Er du ofte øm i tæerne efter en løbetur, er dine løbesko sandsynligvis for korte. Måske har dine fødder forskellig størrelse. Få det tjekket.
Hvis skaden er sket: Den ømme tå skal have plads. Skift til en større sko, og sæt et aflastende plaster på. Klip neglene, og hold foden i ro, indtil de værste smerter er gået over.