Mand har ondt i lænden
© iStock

Stærke ben reducerer smerter i lænden

Forskning viser, at svage ben er skyld i, at mange løbere rammes af lændesmerter. Men det er der heldigvis råd for. Her finder du bl.a. to effektive øvelser, der reducerer smerter i lænden.

16. november 2017 af Redaktionen

Styrk benene mod ondt i lænden

Bliver du ramt af smerter i lænden, hvilket er et velkendt fænomen hos mange løbere, kan træning af benmusklerne være en mulig vej ud af smerterne. 

I et nyt studie blev 84 motions­løbere med langvarige lændesmerter inddelt i tre grupper, som alle skulle igennem et 8-ugers træningsforløb. Den ene gruppe skulle lave styrkeøvelser for benene, mens den anden skulle lave øvelser for lænden. Den tredje skulle lave øvelser for corestabilitet. Efter forsøget havde alle tre grupper opnået lige stor smertereduktion, men de løbere, der havde trænet ben, havde forbedret deres løbekapacitet mest. Og mens de både havde fået stærkere ben- og rygmuskler, så havde de løbere, der trænede lænde- og coreøvelser ikke opnået nogen øget styrke i benene.

Svage lårmuskler medfører dårlig lænd

Forskerne bag studiet har tidligere påvist, at løbere med langvarige lændesmerter ofte har relativt svage lårmuskler, hvilket kan give en dårlig støddæmpning og dermed belaste lænden under løb. 

Kilde: Medicine & Science in Sports & Exercise 

To effektive øvelser, der styrker lænden

Step-up

Find mere information om øvelsen her.

Hip-thrust

Find mere information om øvelsen her.

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilke sundhedsråd har du sværest ved at efterleve?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: