© iStockphoto

NY FORSKING: Dette vitamin nedsætter risikoen for skader

Bliver du lidt for ofte ramt af fibersprængninger og andre irriterende skader? Så kunne det være, at du skulle sørge for at få lidt mere af et bestemt vitamin.

22. januar 2019 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

En gruppe forskere har lavet et fuldt sundhedstjek på eliteatleter, og specielt ét resultat sprang i øjnene.

Studiet

For at holde eliteatleter aktive så længe som muligt, arbejder man konstant med at forbedre deres gennerelle sundhed.

Af samme grund har de amerikanske football-spillere fra Pittsburg Steelers, gennemgået et fuldt sundhedstjek, hvor det naturlige næringsstof, D-vitamin, var i højsædet.

Her blev blandt andet deres søvn, madvaner og skadeshistorik undersøgt ned til mindste detalje. Især på ét punkt viste D-vitamin-indholdet sig at være en vigtig faktor.

Studiet viste, at de spillere, som havde et lavt indhold af D-vitamin, var mere udsatte for at få skader i løbet af sæsonen. Samme tendens viste sig, når man målte på de atleter, som allerede havde mindst én fraktur; de havde et lavt indhold af vitaminet.

D-vitamin og bløde skader

Et tidligere studie udført på New York Giants blev igangsat, for at påvise en sammenhæng mellem D-vitamin-indholdet og de såkaldte bløde skader, eksempelvis fibersprængninger. Her fandt man også, at det naturlige næringsstof kunne mindske risikoen for skaderne.

D-vitamin som værn mod skader

De to studier har begge været små, og der kræves yderligere forskning på området, for at kunne komme med en endegyldig konklusion. Men der synes dog at være en afgørende sammenhæng mellem D-vitamin-indtag og risikoen for skader.

Et større studie skal nu igangsættes for at komme i dybden med vitaminets gavnlige effekter for topatleter.

Undgå løberskader! Følg Aktiv Træning og få løbende information om de nyeste trends til at optimere din løbetræning. Få 3 nr. af Aktiv Træning + løbetrøje for kun 99,50 kr. Her 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: