Mand ømmer sin skulder.
© iStock

Sådan kommer du tilbage fra en skade

Får du ondt i et led eller en sene, er det en rigtig dårlig idé bare at træne videre i ugevis. Smerter fra led og sener er tegn på, at strukturerne er stressede og trænger til aflastning.

25. september 2018 af Brian Henneberg

Vejen tilbage fra en skade

Principperne for at komme tilbage efter en skade følger ofte en bestemt formel - uanset skade. 

Den akutte fase (1-2 døgn):
Her er der smerter ved bevægelse og evt. også i hvile. Her bør du hvile og aflaste. Brug evt. is og NSAID.

Den subakutte fase (2-5 døgn):
Her er smerterne aftaget, men dit bevægelsesmønster bærer stadig præg af skaden. Her kan du starte op med mobilisering og let belastning.

Tidlig rehabiliteringsfase:
Her er der smerter ved belastning. Du kan nu begynde at sætte ind med specifik træning som tung, langsom styrketræning til senevæv og teknisk træning for at finde tilbage til en god teknik. Du kan så småt begynde at øge antallet af gentagelser.

Sen rehabiliteringsfase:
Her er der kun smerter ved hård belastning. Du kan nu begynde at øge belastningen og træne teknikken med tungere belastning.

Normalisering:
Her er du symptomfri og kan vende tilbage til styrketræning, som du kendte det før skaden. Vær dog opmærksom på, at mange får skader i samme område igen, hvis de blot fortsætter som før, så du bliver sandsynligvis nødt til at ændre på et eller andet i dit træningsmønster – fx teknik, belastning, træningsfrekvens eller øvelser. 

Aktiv Træning anbefaler: Effektivt træningssæt

Vil du have en stærk krop og undgå skader? Lige nu kan du få vores store træningssæt til en helt fantastisk intro-pris. Sættet består af et mavehjul, en træningsmåtte og træningselastikker samt en stor guide med øvelser, så du kan træne hele kroppen derhjemme. Derudover får du 3 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, som hver måned er proppet inspiration, motivation og gode råd til din træning. Og det bedste af det hele er, at du får det hele for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.) Det har aldrig været billigere at komme i form. Læs mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: