© istock

Undgå skader når du løber

Gode råd til hvordan du undgår skader

12. januar 2021 af Lasse Lyhne

Skader

Skader er bagsiden af løbemedaljen. De kan koste motivation og form, men heldigvis kan de fint forebygges, hvis du tænker dig om.

Lyt til kroppen

Det er på en gang det simpleste og vanskeligste råd, man kan give. For hvornår er den der følelse af træthed og den lidt diffuse ømhed i stængerne noget, der kan løbes væk, og hvornår er det tegn på, at noget mere alvorligt er under opsejling. Det tager tid at lære sin krop og alle dens signaler at kende, og med tiden bliver dine fornemmelser meget bedre. Generelt kan man sige, at ømhed i muskler er mindre bekymrende end ømhed i led og sener. Derudover kan du teste ømheden af ved at udsætte din planlagte løbetur. Forsvinder ømheden i løbet af det første kvarter, kan du løbe videre. Tager den til, er det hjem og få benene op.

Vær tålmodig

Du bliver en bedre løber ved gradvist at øge træningspresset på kroppen. Den nemmeste måde at gøre det på, er at gøre løbeturene længere uge for uge. Men det er en balance, for en for kraftig øgning kan give skader. Løber du tre gange om ugen efter den struktur, vi har skitseret på modstående side, så øg kun længden på en tur ad gangen. En uge øger du fx langturen med 5 minutter. Ugen efter øger du tempoturen med 2 minutter. Ugen efter igen lægger du 30 sek. til dine intervaller. Herefter holder du den mængde i 1-2 uger, hvorefter du øger igen efter samme princip.

Sidestik kan ødelægge enhver træningsglæde. Se her, hvordan du forebygger sidestik, og hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Tænk alternativt

Løb er hårdt for kroppen, og især i starten af din løbekarriere kan du blive rigtig øm. På dage, hvor det er tilfældet, og du gerne vil træne, bør du droppe løbet og træne alternativt. Gode alternative træningsformer er cykling, romaskine, crosstrainer og svømning, hvis du har styr på teknikken. Du kan i princippet beholde den struktur, du havde planlagt for løbetræningen. Havde du tænkt dig at løbe 4 x 3 minutters intervaller, gør du altså bare det samme på cyklen, romaskinen osv.

Løb på blødt underlag

De fleste løbere løber på asfalt og fortove. Det er gode, jævne underlag, men også meget hårde og ensartede. Det betyder et stort og ensartet slid på kroppen. Sørg for, at 1-2 af dine ugentlige løbeture sker på et blødt underlag som græs, skovsti eller grus. Det mildner stødene op igennem kroppen og hjælper med at variere belastningen på kroppen. 

Vi har samlet alt, hvad du skal vide, inden du skal købe dit næste par løbesko. Læs her. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: