malene madsen freeride ski danmarksmester offpiste
© Opel

Sådan kommer jeg i topform: Malene er Danmarks bedste freerider

Hun vil være verdens bedste. 23-årige "Turbomalle" er danmarksmester i freeride og elsker at brage ned ad bjerget på offpisten. Det kræver både hård fysisk og mental træning.

8. februar 2017 af kommerciel redaktion for Opel

Du står på toppen af bjerget, og der er kun én vej... ned. Hvilken rute vælger du? Tag en dyb indånding, og kør.

Det er hverdagen for 23-årige Malene "Turbomalle" Madsen, der er professionel skiløber og danmarksmester i skisporten freeride. Til dagligt bor hun ved St. Anton am Arlberg i Østrig, fordi området er et paradis for freeriders, som står på ski på offpiste og konkurrerer om at blive verdens bedste til netop dét.

- Vi danskere er jo virkelig ikke kendt for at være gode til at stå på ski! Men jeg har stået på ski, siden jeg var to år gammel, og jeg elsker friheden og det kick, jeg får, fortæller Malene.

Hvad er freeride?

Freeride er en skisportsdisciplin, hvor du kører offpiste. I konkurrencerne gælder det om at vælge den bedste rute ned ad bjerget og have den bedste kørestil. Dommerne kigger blandt andet på, om du har kontrol over skiene, og hvordan du bevæger dig ned ad bjerget ind mellem træer og ud over klipper.

malene madsen danmarks bedste til freeride ski offpiste
© Opel

Malene Madsen deltog som 6-årig i sit første DM i slalom og kom på det danske ungdomslandshold som 10-årig.

Men som teenager mistede hun interessen og drivet - ved et tilfælde kom Malene Madsen i gang med freeride.

- Jeg blev hevet med af nogle venner til DM i freeride og endte med en placering som nummer to, selv om jeg aldrig havde kørt før. Jeg er vild med fart, og det får du virkelig i offpisten! Det er uforudsigeligt og det giver det vildeste sus at drøne ned ad bjerget og ud over klipperne. En bonus er, at det også er sindssygt smukt at køre freeride, og du føler dig i et med naturen, fortæller hun.

Laviner er en reel risiko som freerider, og i rygsækken har Malene altid det obligatoriske udstyr til, hvis uheldet skulle være ude: En skovl til at grave med, en sonde til at måle snedybde og fasthed samt en lavinebipper, der er en form for gps-sender med en søgefunktion.

- Jeg har heldigvis aldrig prøvet at grave folk fri fra en lavine. Det er ikke noget, jeg tænker for meget på, siger Malene.

I 2016 omkom to professionelle, kvindelige snowboardere i lavineulykker.

- Min mor sagde godt nok “Er du nu sikker på, det er en god idé?”. Men jeg bruger hovedet, når jeg står på ski og kunne aldrig finde på at stå et sted, hvor det ikke er sikkert, siger Malene.

malene madsen danmarksmester i freeride ski
© Opel

Drømmen om at blive den bedste

Lige nu er Malene Madsen fokuseret på at køre Freeride World Qualifier, der er adgangsbilletten til World Tour - en slags VM for freeride. Men kun én kvinde kvalificerer sig fra Europa og får chancen for at dyste mod verdens bedste.

- Det er en livsstil for mig og når sæsonen er i gang handler alt om ski. Så pakker jeg min Opel MOKKA X med mit udstyr og kører ud til konkurrencer i alt fra Norge til Slovakiet.

Kunne du tænke dig at stå på ski med Malene? VIND kør-selv skiferie i Opel MOKKA X for 2 voksne inkl. hotel, halvpension og 6 dages liftkort + en dag på ski med Malene. DELTAG HER.

Se freerider Malene Madsen fortælle om konkurrencen her:

Hvordan forbereder du dig mentalt til konkurrencer?

- Det er super vigtigt som freerider at have et mentalt overskud og kunne holde hovedet koldt. Til konkurrencer står du først nedenfor bjerget med en kikkert og udser dig den rute, du vil tage på vej ned. Det gælder om lynhurtigt at danne sig et overblik og træffe en beslutning om, hvilken vej du vil køre. Derefter skal du kunne huske din rute og holde koncentrationen, hvis terrænet pludselig overrasker, og du er nødt til at ændre kurs fra din oprindelige plan. Lige før det går løs, når jeg står på bjerget, varmer jeg op og prøver at fokusere. Så snart jeg kører ud af startgaten, har jeg kun én ting i hovedet: Min linje. Så er det bare derudaf!

Hvordan træner du fysisk?

- Om vinteren giver det sig selv: Dér handler det bare om at stå så meget på ski som muligt. Som freerider ramponerer vi meget, hvor vi spænder skind under skiene og går op ad bjerget. Det er sindssygt hårdt. I sommerhalvåret konditions- og styrketræner jeg for at holde formen ved lige. Jeg elsker også at spille fodbold.

Hvad spiser du?

- Jeg spiser sundt, men er ikke fanatisk. Når jeg er ude at stå på ski, har jeg altid vand og snacks med i rygsækken. Mine favoritter er chokoladebarer, bananer og æbler.

- Freeride er fedt! Der er altid en ny linje ned ad bjerget, der skal findes. Der er altid et nyt sted at køre, så det bliver aldrig kedeligt. Jeg fortsætter, så længe det er sjovt - i hvert fald de næste tre år, siger Malene.

malene madsen freeride ski
© Opel

Sådan foregår en konkurrence i freeride

Skiløberne bestemmer selv, hvilken rute de vil tage fra startgaten ned ad bjerget. Der er fem ting, dommerne holder øje med:

Linievalg – Hvilken vej vælger du ned ad bjerget?

Kontrol – Har du styr på det, du laver?

Flow – Standser du undervejs for at tjekke din rute eller kører du forkert?

Teknik – Kører du sikkert og parallelt på skiene selv på de teknisk svære passager?

Agressivitet – Hvordan angriber du bjerget, og holder du en høj fart og hamrer direkte ud over klipperne?

Freerideren får en score fra 0-10 fra hver dommer.

Malenes favoritsteder til ski

St. Anton am Arlberg - Der finder du en stor gruppe af danske instruktører og ski-elskere. Offpisterne er mange og let tilgængelige, så der er gode muligheder for skiløbere på alle niveauer.

Bergen - Området omkring Bergen i Norge er overset, når det kommer til skisport. Der findes mange mindre steder, der er perfekte til offpiste. Der er smuk natur, og stederne er ikke overrandt af skiturister.

Sådan kommer du i gang med freeride

Du skal have fat i en guide, som kan tage dig med ud på offpisten første gang. Så kommer du afsted med det rigtige udstyr og får en god oplevelse, fordi guiden kender forholdene i området.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: