3 tricks til at løfte tungere vægte – i dag!

Nogle små justeringer kan give dig ekstra kræfter, når du har fat i de tunge vægte.

2. juli 2019 af Jesper U. Larsen

Brug hovedet

Dit hoveds position under en øvelse betyder faktisk meget for, hvor tungt du kan løfte. Mange bøjer fx nakken bagover, når de squatter, og det får nervebaner i nakkeregionen til at blokere, da det er farligt for kroppen at bevæge sig med fuld kraft, når leddene ikke ligger ordentligt oven på hinanden. Det gør, at du ikke kan udnytte dine musklers fulde styrke. 

Fokusér derfor på at holde hovedet i naturlig forlængelse af rygsøjlen.

Hold vejret

Styrkeløftere benytter den såkaldte Valsalvas manøvre, som sikrer mest mulig stabilitet i kroppen under løftet, og den kan du med fordel lære af. Når du trækker vejret ind og holder det, skabes et ”skjold” omkring kropskernen, som gør, at du kan løfte tungere vægte og mindsker risikoen for skader. 

I squat tager du fx en dyb indånding, lige inden du starter bevægelsen, og holder derefter vejret. Først når du er forbi den hårdeste del af løftet og næsten 
er tilbage i toppositionen, puster du
 ud.

Skift greb

I nogle øvelser kan din grebsstyrke virke begrænsende på, hvor meget du kan løfte. Bruger du fx dobbelt overhåndsgreb i dødløft, og har svært ved at holde stangen, så prøv i stedet et mixed greb, hvor den ene håndflade vender væk fra dig, og den anden ind mod dig. 

Et tredje greb er låsegreb, hvor du lægger tommelfingeren rundt om stangen og låser med din pegefinger og langefinger henover. Det kan også bruges i fx pull-ups, hvis du har svært ved at holde fast. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: