© iStock

3 trin til at lære pull ups

Pull ups kan være utrolig svære, men med at par simple steps kan du lære at mestre øvelsen. Vi har samlet 3 vigtige trin på vejen mod din første pullup.

11. juni 2018 af Dina Christiansen

Det lyder måske skørt, men hvis du vil lære at lave pull ups, er det vigtigste, at du rent faktisk laver dem. Kroppen tilpasser sig nemlig det, som den bliver udsat for, og derfor er det vigtigt, at du øver dem. Men hvad så hvis man ikke engang kan lave en enkel pull up?

Step 1: Pull downs

Det er vigtigt at have en stærk ryg, hvis du skal mestre pull ups. Træn derfor den brede rygmuskulatur (latissimus dorsi) med pull downs med bredt greb. Sørg for at træne med en vægt, hvor du kun lige kan klare 4-5 gentagelser. Det er generelt en god idé at bruge pull downs som en assisterende øvelse til pull ups, selvom du måske allerede kan tage et par stykker.

Step 2: Statisk træning

Som sagt er det super vigtigt at vænne sig til øvelsen. Hvis du ikke kan trække dig op, så prøv at holde dig oppe. Stå på en kasse, hop op og hold dig oppe så længe du overhovedet kan. Når du begynder at kunne holde dig oppe i mere end 10 sekunder, så gå videre til næste step.

Step 3: Excentrisk træning

Du er stærkere i den excentriske fase, hvor du skal holde imod vægten, fremfor i den koncentriske fase, hvor du skal løfte vægten. Det er derfor oplagt at udnytte den excentriske del af øvelsen til at blive stærkere. Stå på en kasse, hop op og sænk dig så langsomt som muligt, indtil du hænger i helt strakte arme igen.

Når du er kommet godt i gang med de excentriske pull ups, kan du begynde at teste, om du kan lave en rigtig pull up fra bunden. Gør et forsøg som det første i din træning, så du ikke kører dig selv træt i excentriske pull ups først. 

Vi anbefaler: Genialt løbebælte

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Tilbud til dig: Genial træningstrøje fra Craft

Blød, let og elastisk. Craft har lavet en superfed træningstrøje, der sidder tæt til kroppen og følger alle dine bevægelser. Og så kan den blive din for KUN 99,50 kr. Trøjen fås både til mænd og kvinder, og den kan bruges til stort set alt – lige fra en gåtur i skoven til træning i fitnesscenteret eller en løbetur. På kolde dage er den perfekt som lunende mellemlag under en jakke, mens den på lidt varmere dage fungerer godt som yderste lag. Trøjen er designet med et hul ved håndleddet, som du kan stikke tommelfingeren igennem. På den måde kan du trække ærmet udover håndryggen og holde hænderne varme på de kølig dage. Lige nu kan du få trøjen sammen med 3 numre af Aktiv Træning for KUN 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto. I alt 149 kr.) Læs meget mere om det fantastiske tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: