4 fejl, der ødelægger dine pull-ups

Få mest muligt ud af din træning i pull-up-baren.

17. marts 2017 af Jesper U. Larsen

1. Du laver halve pull-ups.

Halve pull-ups er en klassisk fejl, som gør øvelsen mindre effektiv. For at lave den fulde bevægelse skal du starte hængende i helt strakte arme, trække dig op, så hagen kommer op over baren, og sænke dig kontrolleret ned i helt strakte arme igen.

2. Du svinger med ben og hofte.

Det kan være fristende at bruge momentum for at kunne tage flere gentagelser. Men hvis du træner for at øge din styrke og muskelmasse, giver det ikke rigtig mening, for det tager belastningen væk fra de muskler, du gerne vil træne. Så bevæg kroppen lige op og ned.

3. Du trækker ikke skuldrene tilbage.

Pull-ups træner primært den brede rygmuskel, men du kan nemt komme til at løfte for meget med armene og ikke få aktiveret ryggen rigtigt. Træk skulderbladene sammen og ned i begyndelsen af bevægelsen, og forestil dig, at du skal have dine albuer om i baglommen, så de ikke kommer til at flagre foran stangen. Hold brystet højt, og kig lige frem.

4. Du går for hurtigt frem.

Hvis du endnu ikke kan tage en rigtig pull-up, så vælg en nemmere variant, frem for at kæmpe dig op i baren med elendig teknik. Brug fx en træningselastik, som du binder rundt om baren og fører ned om knæet eller foden, og lad elastikken hjælpe dig op. Du kan også bruge negative pull-ups, hvor du starter oppe og sænker dig så langsomt som muligt ned, for at øge din styrke og blive klar til rigtige pull-ups.

Video: den perfekte pull-up. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: