© istock

5 smerter som folk der styrketræner kender til

Har du oplevet nogle af disse smerter under eller efter din træning? Her er nogle råd til at undgå og afhjælpe smerterne.

31. oktober 2019 af Mio Barker

Træning kan føles helt fantastisk, men det kan også ende med at være en smertefuld fornøjelse. Hvis du har styrketrænet regelmæssigt over en længere periode, så kan du helt sikkert nikke genkendende til nogle af disse smerter.

Smerter i nakken

Du er godt i gang med bænkpres. Otte reps inde i øvelsen er musklerne ved at være opbrugt, men du har sagt til dig selv, at du skulle op på 12. Du presser dig selv, selvom teknikken er dårlig i de næste tre reps. I den sidste rep anstrenger du dig så meget, at du ender med at have nakkesmerter flere dage efter.

Sådan kan du undgå det:
Efterlad dit ego derhjemme og vær bevidst omkring dine egne grænser. En god teknik er vigtigere, end hvor meget du løfter. Er uheldet ude, så stræk nakken forsigtigt ud og sørg for at få slappet af, indtil smerterne aftager.


Lændesmerter

Hvis du squatter eller dødløfter meget, har du helt sikkert prøvet at få ondt i lænden. Smerterne opstår oftest pga. dårlig teknik, for lidt opvarmning eller for stor belastning. Ikke desto mindre kan det gøre rigtig ondt.

Sådan kan du undgå det:
Opvarmning er essentielt, inden man starter sin styrketræning, og især inden øvelser som squat og dødløft. Brug mindst fem minutter på løbebåndet og lav nogle mobilitetsøvelser, som varmer krop og led godt op.

Sidestik kan ødelægge enhver træningsglæde. Se her, hvordan du forebygger sidestik, og hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

DOMS

Anden-dagen efter en hård træning kan være smertefuld. Og selvom det bare er muskelømhed - også kaldet DOMS (delayed onset muscle soreness) - kan det føles ubarmhjertigt. For to dage siden var du flyvende, lavede syv sæt squats, en masse ”walking lunges” og ”box jumps”, og der var ingen problemer. Men her to dage senere kan du næsten ikke sidde ned.

Sådan kan du undgå de værste smerter fra DOMS:
En grundig udstrækning lige efter endt træning kan være guld værd. Brug 10-15 min på udstrækning af de muskelgrupper du har trænet. Du vil takke dig selv for at have gjort det.

© istock

Vabler

Vabler på fingre og håndflader efter mange træk-øvelser. Laver du meget dødløft, mange pull-ups og mange ”bent-over rows”, er du formegentlig bekendt med vabler og hård hud. Det er som sådan ikke et problem, så længe der ikke går hul på dem, men hvis der gør, kan det være smertefuldt at træne med det.

Sådan kan du undgå det:
Træningshandsker er ofte en overset accessory under træning, ikke desto mindre kan du undgå både vabler og hård hud ved at bruge dem. Hvis du allerede har fået vabler, så kan både vabelplaster og en vabelstift hjælpe på problemet.


Smerter i Albue og skulder

Albue- og skuldersmerter efter for stor overbelastning eller forkert teknik i øvelser som bænkpres, skulderpres og dips. Det gør ondt, det forhindrer dig i at løfte tungt, og det er slet ikke sjovt.

Sådan kan du undgå det:
Vi nævner det lige en sidste gang. Sørg for at prioritere en effektiv opvarmning, udfør øvelserne med korrekt teknik og slut træningen af med udstrækning. 

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: