Allerede i denne alder begynder du at tabe muskelmasse

Med alderen taber vi muskelmasse. Det begynder tidligt, og det går stærkt - heldigvis kan du selv gøre noget for at undgå at tabe de mange kilo muskelmasse.

10. juni 2019 af Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Vi har jo nu engang det antal muskler, som vi har, men der er meget stor forskel på, hvor stor muskelmasse vi har. Fælles for os alle er dog, at vi med alderen taber en del af denne muskelmasse - og det begynder tidligere, end man umiddelbart skulle tro.

I denne alder begynder du at tabe muskelmasse

Allerede når man går ind i sit tredje årti, vil man begynde at tabe sin muskelmasse. Hvis man ikke gør noget videre for at hindre denne udvikling, så vil en voksen mand, fra han er 30 år, i gennemsnit tabe cirka 3 kilo muskelmasse per årti. Det vil altså sige, at man som 60 årig vil have tabt hele 9 kilo ren muskelmasse, hvis man ikke gør en aktiv indsats for at undgå dette.

Udover det åbenlyse tab af muskler, så vil en inaktiv livsstil og nedbrudt muskelmasse også føre nedsat stofskifte med sig. Dette vil øge risikoen for blandt andet overvægt og diabetes.

Sådan undgår du at tabe muskelmasse

For at undgå at tabe muskelmasse som du bliver ældre, må du sætte ind på flere områder. Dine hverdagsvaner vil have stor betydning for, hvor hurtigt din krop ældes, og du må derfor tænke over, hvad du spiser, hvornår du spiser, samt hvor meget du træner og sover. Sørg derfor for at følge nedenstående råd.

  • Få godt med proteiner og fibre, der mætter og holder dit blodsukker stabilt

  • Sørg for at få nok D-vitamin, der er medvirkende til at opretholde muskelmasse

  • Spis frugt og grønt - især skrællen er vigtig

  • Sov mellem 7 og 8 timer hver nat

  • Styrk dine muskler med styrketræning

  • Proteiner fra valle er effektive mod tab af muskelmasse. Du kan fx få det gennem mælk, yoghurt og ost

Læs mere om de klassiske fejl, der koster dig muskelmasse.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: