Derfor skal du træne unilateralt

Unilaterale øvelser træner hver side af din krop uafhængigt af hinanden og bør altid være en tilstede i din styrketræning. Læs om de mange fordele ved unilateral træning her.

30. juni 2018 af Dina Christiansen

Ofte vil unilaterale øvelser føles svære, klodsede og tunge. De udfordrer nemlig din balance, din koordination og din styrke, og netop derfor bør du altid have dem som en del af din træning.

Unilateral træning er øvelser som fx split squats, etbenet dødløft, one-arm row, planke med skulderklap, one-arm press og mange flere.

Udligner styrkeforskelle

Når du træner bilaterale øvelser som squat eller bænkpres, hvor begge sider arbejder sammen, kan din stærke side tage over for at kompensere for den manglende styrke i modsatte side. De unilaterale øvelser tvinger begge sider til at arbejde selvstændigt, og på den måde kan du arbejde på at udbedre eventuelle styrkeforskelle. Det er altid en god idé at starte med den svagere side, så den sætter standarden.

Sætter krav til din core

Når du skal stå på et ben eller kun have vægt i den ene hånd, arbejder din core for at modarbejde den ubalance, der er. Prøv for eksempel at ligge dig i en planke og slip med den ene arm. Du vil med det samme kunne mærke, at din core udfordres for at holde hoften på plads og ikke falde til siden.

Forbedrer din balance og stabilitet

De unilaterale øvelser vil udfordre din balance, og du kommer formentlig til at stå og vrikke lidt fra side til side i starten. Det aktiverer de stabiliserende muskler omkring ledet og forbedrer din balance. 

Selvom unilaterale øvelser er geniale på mange måder, betyder det ikke, at de skal erstatte dine bilaterale øvelser. Det er en god idé at have en blanding af begge slags i din træning. 

Nu kan du opbevare din telefon, nøgler og kreditkort på en nem og sikker måde, når du træner. Med dette smarte bælte kan du nemlig have alle dine vigtige ting med på løbeturen, cyklen eller i fitnesscenteret. Bæltet har to lommer, der kan udvides og holder dine ting fast, så du slet ikke opdager, at du har dem med. Med de to lommer kan du desuden have dine nøgler i den ene, mens din telefon kan ligge sikkert og uden at blive ridset i den anden.


Den store lomme har en lille udgang dine høretelefoner på bagsiden, og så er bæltet vandafvisende, så dine ting ikke bliver våde. Lige nu kan du få det geniale bælte sammen med 2 numre af Danmarks bedste træningsmagasin, Aktiv Træning, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr. i porto og ekspedition) I ALT 99 kr. Du får også en digital løbeguide med masser af tips til, hvordan du bliver en hurtigere og bedre løber. Læs mere om tilbuddet her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Hvilke sundhedsråd har du sværest ved at efterleve?

Vi anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: